Снимка: архив, БГНЕС
fallback

"Подобно на грипа ще се правят имунизации всяка година, на базата на циркулиращите варианти, което е единственото спасение. Годишната ваксина е решението. Трите елемента - ваксини, лекарства и спазване на противоепидемичните мерки, което ние го забравяме, е единственото спасение до превръщането на вируса в обикновено инфекциозно респираторно сезонно заболяване. Имунизацията води до намаляване на риска на мутация на вируса". Това заяви имунологът акад. Богдан Петрунов пред БНТ.

Oще по темата

По думите му развитието на тази вълна не е завършило, вървим към постепенно стихване, но това не значи, че ще излезем от тази пандемия толкова лесно.

Акад. Богдан Петрунов отбеляза, че е необходимо да се научим да живеем с коронавируса.

Според него, за да бъде подтиснат вирусът, трябва да е налице колективен имунитет, не по-малко от 80 процента от човечеството.

"Ще прилагаме и лекарствата, които ще лекуват, но няма да профилактират. Лекарствата за коронавирус са ефективни в първите дни - от 5-и до 7-и ден от заразяването, едва ли ще могат да се приемат свободно от хората в домашни условия. Проблем е голямата изменчивост на вируса, смятахме, че Омикрон е последният, но са изолирани нови варианти", допълни акад. Богдан Петрунов.

По думите му 15 процента от хората са с дефект на имунната система и не могат да реагират на ваксините, затова се разболяват, като това е добре известно в медицината.

"Ваксината не може да бъде 100 процента ефективна, тя е 90 до 95% ефективна. Хората със странични заболявания също са с отслабена имунна система. Приемането на витамините C и D несъмнено повлиява положително срещу ковид", каза още акад. Богдан Петрунов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

227

Нормалния

преди 2 години

Академика да се боцка по дупенцето, ако иска всеки ден даже, това е негово лично право. Не разбирам, защо г-жа *** е решила да занимава хората с тази видимо *** и насочваща статия към облагите на страната! Не само тя обаче много са такива, важно е психоза да има и само за ваксинации и за умрели да се говори! Само че вече и простия човек знае, че и ваксинираните са по болниците да не кажа и по често от неваксинираните!Да беше ваксина ама истинска, която да предпазва да, но от нея полза няма!

226

Мислещ

преди 2 години

Спиране на тази медия и всички НПО вън от България те са Антибългарски

225

Щом

преди 2 години

извадиха и това деде от нафталина, значи "резервната скамейка" се е свършила. От седмица няма баба Радка, гломбТромб и математическата гилдия се покри. Явно търсят "свежа" кръв за пропагандната машина. Даси свежестта - мирише на нафталин! Май Дянков е бил прав за старчетата? Развяват си "авторитетите" и титлите, вместо да измислят лекарство и протокол за лечение.

fallback