Снимка: БГНЕС
fallback

И децата изпитват постковид синдром, предупреждават лекари. Родителите трябва да бъдат изключително внимателни, дори ако подрастващото е изкарало леко вируса.

Oще по темата

105 педиатрични и около 25 неонатологични легла има в София за болни от коронавирус деца. Като голяма част вече са заети, защото заболеваемостта на децата се покачва рязко, обяснява пред Нова тв д-р Маргарита Ганева от СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев".

В болничното заведение има 13 деца, като две от тях са на кислород, останалите са в стабилно състояние. По думите й, два са основният фактор за ръста при децата - по-голямото тестуване, както и по-заразните Делта и Омикрон.

"2-6 седмици след заразяването при децата може да настъпи мултисистемен инфламаторен синдром. Симптомите са висока температура, коремна болка, повръщане, зачервяване на очите, диария, кожен обрив. Това е рядко, но сериозно усложнение. Едно на 3000 от децата може да го развият. Част от случаите може да бъдат объркани с инфекциозно заболяване. При 50-75% от децата заради усложнение може да бъде засегнато сърцето. Могат да развият миокардит. COVID-19 провокира и изявата и диагностицирането на диабет при подрастващите", коментира още специалистът.

При  навременно лечение има благоприятен ход и пълно обратно развитие на тези симптоми, успокои д-р Ганева.

От началото на пандемията през лечебното заведение са минали 28 деца с пост-COVID синдром. Около 40 деца са минали през "Пирогов" и около 17 в Националната кардиологична болница. Всички те са в добро състояние. При такова усложнение децата трябва да бъдат хоспитализирани, тъй като понякога се налага интензивно лечение.

Броят на ваксинираните деца е прекалено малък у нас, допълни медикът. "Съвсем скоро публикувано проучване в САЩ обхващащо ваксинирани деца, 97% от хоспитализираните с това усложнение не са били ваксинирани", коментира д-р Ганева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 2 години

Мa'a му стара. Тоя пост ковид симдром голям проблем. Караш болест на белите дробове и после имаш намалена ефективност на белите дробове известно време преди да се възстановят на 100% при 99.999999% от хората. Това ще каже човек, че е като всяка друга болест която удря някое място. И грип като кара човек и направи бронхит после по 2-3 месеца се задъхва като качва стълби и чувства умора. Нали за това построихме белодробни санаториуми и болници? Само аз ли съм боледувал и преди тоя КОВИД бе дагоеа

19

постНаглец

преди 2 години

1 на един милион има пост синдром и кво? Дай да им разбием имунната система с ГМО течности?!?

18

Пост Ковидяри

преди 2 години

Отлично направо да им пуснат НУЛЕВА учебна година и да ги пращат да работят и да печелят някакви пари тези разхайтени деца.

fallback