Снимка: архив, БГНЕС

"Ние сме в началото на петата вълна, като моите очаквания са в средата на февруари да достигнем пика. Имайки предвид бурния начин на разпространение на Омикрон, може да се достигне и до над 30 хиляди заразени на ден. Скритата заболеваемост е най-малко четири пъти по официалните данни.

Това не бива да създава предварителна паника у хората, защото всички тези ежедневно тиражирани цифри и данни създадоха у тях паника и депресия, което не бива да се подклажда и изтъква непрекъснато", каза пред БНР проф. Георги Попов, специалист по инфекциозни болести.

Още по темата

"Засега се справяме доста добре с поемане на болните. Омикрон се яви в периода на низходящото развитие на Делта варианта. Но засега покачването на заболеваемостта е плавно. Делта варианта почти е претопен, като има разлики в лечението на двата вируса. В "Софиямед" изследваме от кой вариант е болен пациента и това ни помага много в лечението.

Заболяването е стръмно покачващо се, но лечимо и смятам, че ще се справим с тази вълна", изтъкна още проф. Попов.
 
Сред най-ефективните медикаменти за лечение на COVID-19 са моноклоналните антитела, ремдесивир - в началото на болестта и при съответните показания за болния - най-вече при тези с придружаващи заболявания.

Видният инфекционист посочи, че и при Делта варианта, за разлика от Омикрон, много успешно за лечение се прилагат моноклоналните антитела. В „Софиямед“ с огромен успех това вече се извършва амбулаторно за пациентите и не се налага те да остават за болнично лечение. Вече около 30 такива пациенти успешно са излекувани в доболнични условия.

"Нещо, което се прави и в „Пирогов“. Колеги от провинцията казват, че имат медикаментите, но не могат да ги приложат, защото не знаят как...Но лечението с моноклонални антитела действа, те блокират вируса и терапията после е по-лека", допълни проф. Георги Попов.

Той допълни, че "вече са отхвърлени от медицината, от големите мултицентрови проучвания лекарства като хидроксихлорохин, няколко антигрипни препарати като ремантадин, както и някои антиретровирусни препарати, Ивермектинът е не съвсем отхвърлен. Според някои протоколи работи и продължава да се използва за лечение, включително и в развити държави, в САЩ също. В България направихме многоцентрови проучвания и установихме, че има ефект само, ако се приложи в първите два дни", каза проф. Петров.

По думите му в страната може временно да има недостиг на някои от медикаментите, но сега Министерство на здравеопазването много гъвкаво и бързо реагира на това.

"В България в рамките на общата доставка за страните членки на ЕС са доставени около 50 хиляди опаковки от двете нови лекарства срещу коронавируса - на „Пфайзер“ и на „Мерк“, но очакваме в най-кратки срокове да се изработи единен национален протокол за тяхното прилагане. Те са скъпи, най-вероятно ще могат да се изписват и от личните лекари в бъдеще, но за определен тип пациенти.

Ние с интерес наблюдаваме, че в държавите, в които вече се прилагат, има и определен скептицизъм", заяви лекарят.

В цялата картина на лечението на пациентите с коронавирус, особено във връзка с това те да не достигат до апаратна вентилация, проф. Попов изтъкна нещо много важно - да се гледа само на протокола за лечение, а да има индивидуален подход при лечението на всеки. "В това е силата на добрия лекар", каза проф. Попов.

По думите му в момента заразени с Омикрон са предимно млади хора, също и деца, като за няколко дни те се оправят. Лечението е предимно амбулаторно. Но тестовете в момента за Омикрон дават доста погрешна информация, предупреди лекарят.

Проф. Попов посочи също, че ако заразените достигнат 30 хиляди на ден, интензивните легла няма да са достатъчни. И проблемът ще е за възрастните и хронично болни, дори ваксинирани с две дози или вече преболедували възрастни хора - те ще бъдат засегнати от Омикрон. За момента интензивните легла са достатъчни за децата, като педиатрите ни са подготвени за Омикрон вълната.
 
"Моето виждане е, че хората ще се разболяват по няколко пъти, но колкото повече ги разтърсва, толкова по-зле е за организма.

Ваксините, макар че показаха, че не предпазват на 100%, все пак са вариант, като защита и при възрастните и при младите.

Но моето мнение е, че ваксината трябва да ни предпази от заболяване - такава ваксина за съжаление няма в момента. Тези, които се намират на пазара, се компрометираха.

И това е така, защото наличните в света ваксини не са срещу целия щам на коронавируса. Наличните в България са създадени срещу Уханския вариант. Говори се, че има създадена нова ваксина на „Модерна“ и „Пфайзер“ срещу Омикрон, но тя все още не е достигнала в България.

Затова аз се надявам в скоро време да бъдат създадени друг тип ваксини, по класическия метод, дълготрайни ваксини, мултифакторни, които с една инжекция ще ни пазят изцяло от настоящите и бъдещите варианти на коронавируса. Такива са ваксините в Китай.

Работи се активно в тази посока в света. Става дума за съвместна разработка на австрийска и френска фирми - ваксина срещу цялостния вирус. Има дори одобрение от ЕМА. Затова, който се колебае, нека да изчака. Това е ваксина, разработена по класическите методи, утвърдени отпреди 100 години.

Другият голям проблем е да се открие достатъчно ефективно лекарство срещу коронавируса. Когато то се открие, тогава ще победим вируса, не когато имаме ваксини и дори моноклонални антитела", категоричен е проф. Георги Попов.

Проф. Попов очаква пандемията да отмине, защото като всеки вирус и този ще мутира достатъчно и дори да е изкуствено създаден, в едни момент ще отслабне и ще се самоунищожи или ще стане ендемичен вирус.