Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Основният голям скок на нови случаи е във възрастовата група 10-14 и 15-19 години. Децата направиха 18 пъти рекорд по заболеваемост спрямо миналата есен.  Това заяви математикът Лъчезар Томов пред Нова телевизия.

Oще по темата

По думите му разпространението на COVID-19  минава първо през децата и после при възрастните.

 "Сега очакваме скок и при възрастните - тази или следващата седмица. Причината е, че не знаем реалната цифра на хората, които са ваксинирани. Изглежда, че реалните сертификати са не повече от 70-80 процента, защото процентът болни, които влизат в болница, е висок в сравнение с другите държави. Около 20-23 процента от хората в България наистина са ваксинирани", посочи Томов.

Според него броят на смъртните случаи ще се увеличи. "Досега починалите са близо 33 хиляди. Неофициално тази цифра се умножава по 2 - което означава, че смъртните случаи са над 60 хиляди", каза той.

"Надявам се до две седмици да има спад на заразените до две седмици. За това ще помогне и онлайн обучението. Има ли спад при децата, ще има и спад при възрастните. Петата вълна няма да е много дълга - след март едва ли ще продължи", подчерта Томов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

135

Нормално

преди 2 години

На най-умната нация в света къде да са децата? Първо в болницата, а после в гробищата. Е, което оцелее бяга във ваксинираните държави.

134

Анонимен

преди 2 години

Да децата са 18 пъти повече щото до преди няколко месеца не се тестваха деца за нищо. Ако си спомняте или може би селективната ви памет не ви го позволява, но аз си спомням деца до 12г можеха да минават граница без тест, да влизат в магазини без маска итн до тази есен. Реално започнахме да ги маскираме и тестваме от 5 месеца насам и видиш ли почнахме да намираме случаи на деца преносители щото те не боледуват. И какво излезе сега? Голямата трагедия, че децата го карат безсимптомно!

133

Анонимен

преди 2 години

Близките ни умират и от други болести, умират и от липса на медицинска помощ, и от отказана медицинска помощ, и от некачествена медицинска помощ, и от липсата на лекарства, и от скъпи лекарства. В обществото ни не се води разговор за реформиране на здравеопазването. Броят се само умрелите от един сравнително безобиден вирус. Ако беше чума или холера, при тези мерки да сме изпукали масово.

fallback