Снимка: БГНЕС

Около 50 000 души се събраха на протест в Брюксел срещу Covid ограниченията.

В основната си част протестиращите са белгийци, но към тях се присъединиха и граждани на Франция, Нидерлания, Германия и Италия.

Основното им искане е да се проведе истински обществен дебат за мерките и, по думите им, в името на свободата и демократичните ценности те призовават тези, които повече не се усещат, че са чути, да се присъединят към тях. Те скандираха основно "Свобода".

Недоволните носеха плакати, заклеймяващи белгийския премиер Александър де Кро и Covid паспорта, който се изисква за достъп до редица обществени заведения и доказва ваксинация или отрицателен резултат от изследване. Протестираща заяви:

"Ваксинирана съм, но се ядосах, че децата ми бяха принудени също да се ваксинират. Направиха го, за да са свободни - искат да пътуват, да участват в спортни състезания, а не могат да го правят, ако не са ваксинирани. Не искаха, но бяха изнудени да го направят."

Организаторите призоваха да се включат и участници от други страни от Европейския съюз и в тълпата се виждаха и знамената на Полша, Нидерландия и Румъния. Имаше участници също и от Франция и Португалия. Недоволните от ограниченията скандираха "Свобода!", а в репортажи се чува и български език.

Днешното шествие в Брюксел е продължение на демонстрации в десетки европейски градове снощи, в които също се включиха хиляди хора, недоволни от ваксинационните паспорти и други изисквания, наложени от правителствата с идеята да се овладее пандемията от коронавирус.

В петък агенцията по здравеопазване на Европейския съюз съобщи, че Омикрон е доминиращият вариант в блока и някои съседни на него страни.

В Белгия през тази седмица новозаразените надхвърлят над 60 000 на ден, но тъй като Омикрон е по-малко агресивен и заради високият процент на ваксинираните в Европа, здравните системи не са под толкова голям натиск, колкото при предишни вълни, пише Франс прес.

В петък белгийският премиер обяви, че ресторантите и баровете могат да удължат работното си време, но нощните клубове остават затворени. А съседна Франция ще започне да вдига постопенно ограниченията заради ковид от 2 февруари, след като властите видяха "окуражаващи сигнали", че вълната от инфекции заради Омикрон спада.

Засега не се съобщава за сериозни инциденти.

Това е петият подобен протест от началото на пандемията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase