Снимка: Bloomberg

Използването на броя на хоспитализираните лица с COVID-19 за оценка на сериозността на пандемията може да не даде точна представа при варианта Омикрон, тъй като все повече пациенти с вируса се приемат по други причини, твърдят някои учени, предава Reuters.

Правителствата се фокусират върху хоспитализациите, за да определят необходимостта от ограничения, но данните обикновено не правят разлика между хората, приети поради COVID-19, и тези, които имат положителен резултат в отделенията по време на рутинни проверки.

"Да речем, че сте получили инфаркт, постъпили сте в болница и в крайна сметка тестът е положителен", казва Пол Хънтър, професор по медицина в британския Университет на източна Англия.

"COVID-19 ли е причината за вашия сърдечен удар? Знаем, че може да бъде. Но не можем да сме сигурни на индивидуално ниво", казва той.

Във Великобритания вариантът Омикрон доведе до рекордно висок брой случаи, откакто се появи в края на ноември, но броят на пациентите в болница с COVID-19, които са на механична вентилация, почти не се е променил, сочат правителствени данни. Според британския министър на здравеопазването Саджид Джавид броят на хората с COVID-19 в болниците като цяло се е увеличил, но не пропорционално на ръста на инфекциите, докато заетостта на интензивните отделения е само леко променена.

При относително стабилни нива на смъртност, въпреки рязкото увеличение на броя на заболелите от Омикрон, някои страни като Испания разглеждат въпроса дали да приемат нови начини за проследяване на вируса, но епидемиолозите са на мнение, че болниците и техният персонал все още са претоварени със заболели от COVID.

Данните от Ню Йорк от този месец показват, че 42% от пациентите, хоспитализирани с COVID-19, са били т.нар. случайни случаи, т.е. хора, приети по други причини, за които е установено, че са заразени едва при рутинно изследване.

Миналата седмица британският министър-председател Борис Джонсън дори заяви, че до 30% от хоспитализираните с COVID-19 всъщност се заразяват по време на хоспитализацията - нещо, което Хънтър отчасти обяснява с огромната заразност на Омикрон.

Хънтър заяви, че заетостта на интензивните отделения е по-добър показател за реалната тежест на епидемията: "Ако сте на легло в интензивно отделение с COVID, вероятно сте там заради COVID, а не само с него."

В Италия регионалните правителства твърдят, че нюансите в статистическите данни за хоспитализацията на заразени с коронавирус може да са основание за преразглеждане на системите им за мониторинг, за да отразяват по-добре относително по-ниската тежест на Омикрон.

Миналата седмица Министерството на здравеопазването на Италия съобщи, че разглежда проектопредложение за изключване на асимптоматичните хора, хоспитализирани по други причини, от данните за приетите с COVID в болниците.

Критиците осъдиха предложението като ненаучен опит с цел да се избегне попадане в „червената зона” за хоспитализации и това да наложи по-строги ограничения.

"Промяната в критериите не може да служи за прикриване на трагичния характер и мащаба на пандемията", заяви в петък Филипо Анели, председател на Националната федерация на лекарите в Италия.

"Броят на заразените хора, приети в болница, независимо от това как се отчитат, претоварва болниците и изтощава специалистите, които се борят с пандемията от две години", каза той.

В събота експертният съвет, консултиращ италианското правителство, препоръча да се запазят сегашните критерии за измерване на разпространението на COVID-19. Министерството на здравеопазването обаче заяви, че "предварителният" дебат продължава.

Въпросът как да се класифицират пациентите в болница, които до голяма степен са безсимптомни, ще занимава европейските държави, които се стремят да облекчат ограниченията, въпреки че все още не е ясно до каква степен Омикрон може да е влошил здравословното им състояние.

В Ирландия 58% от положителните болнични тестове не са имали никакви симптоми, според ирландското Дружество по инфекциозни болести, което е прегледало около 45% от всички положителни случаи на COVID-19, приети в ирландски болници на 11 януари.

Установено е, че повече от 70% от хоспитализираните с COVID-19 не се нуждаят от кислородна терапия, което предполага, че те страдат от по-лека форма на заболяването, отколкото се е наблюдавало досега.

В Дания около 15% от хоспитализираните в продължение на 18 месеца са дали положителен резултат за коронавирус, но не са имали симптоми и са били приети по други причини, показва проучване, публикувано този месец от главния орган по инфекциозни болести в страната.

Целият анализ четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria


 

Коментари Напиши коментар

29

Анонимен

преди 4 месеца

В своя 42-и Дoклaд за нaблюдeниe на вaкcинитe cрещу СОVID, Mиниcтepcтвoто на здpaвeoпaзвaнето на Oбeдинeнoто кpaлcтво обявява на страница 23, че Нивaта на N aнтитeла изглeждa са по-ниcки при хoра, които се зapaзявaт след двe дoзи вaкcинaция. По-нататък се казва, че този cпад в aнтитeлaта е по cъщecтвo пocтoянен. В дългoсрoчен плaн вaкcиниpaнитe са много по-пoдaтливи на вcякaкви мyтaции в шипoвия пpoтeин, дори ако вече са били зapaзeни и излeкyвaни вeднъж или повече.

28

Елка

преди 4 месеца

15% от починалите са ваксинирани...при 30-40% общо ваксинирани се получава че половината от ваксинираните ще имат летален изход... Смятай

27

Анонимен

преди 4 месеца

13 като пропагандираш да съдят хората дето казват истината само защото е против любимите ти ваксини, я кажи кой е виновен за това че Израел е в червената зона? Кой е виновен за стотиците хиляди болни в супер набодените и бустерирани държави? Пак ли антиваксърите? Дето ги няма! Или викаш един антиваксър е толкова заразен, че заразява 100 000 човека само със съществуването си. Ха ха ха. Жалки станахте вече с тая вакса пропаганда.