Снимка: БГНЕС

Втори пореден антирекорд на новозаразени с коронавирус у нас. На места болници не могат да приемат нови пациенти и дори има лист на чакащи. Въпреки това, според Свилена Димитрова, председател на УС на Българската болнична асоциация, здравните заведения са в пълна готовност да поемат новата вълна. "В новия план е възприета методика за следене на риска спрямо заетостта на болничните легла, болниците ще откликнат на това, което се очаква от тях.", обясни пред БНТ Свилена Димитрова, председател на УС на Българската болнична асоциация.

По думите й, болниците са подложени на двоен натиск, а спирането на плановия прием е нож с две остриета, тъй като се отразява зле на населението. Леглата могат да бъдат увеличавани достатъчно, за да се отговори на нуждите.

Още по темата

"Доста сме обезпокоени, че в последните дни сме свидетели на насилие над медици, за пореден път, този път и в контекста на ковид. Факторът легла - добре, ще го контролираме, но факторът хора е доста по-важен, защото е много по-чувствителен и хора, които от две години и половина са на първа линия, освен под напрежението и умората, да работят и под страх вече е напълно недопустимо"

Трябва да има категорична реакция в защита на правния ред и на пострадалите лекари, трябва да се отправи и ясно послание към обществото.

 "Мисля, че вчера имаше хубава реакция от страна на здравеопазването, но очакваме в крайна сметка органите на реда да покажат на обществото, че такъв тип поведение е неприемливо. Когато си говорим за това, че да се ваксинираме е бичен избор, ние трябва да знаем, че това е и отговорност, която поемаме към себе си и обществото и в крайна сметка не можем да се сърдим и да държим отговорни онези, които се грижат за нас в такива условия"

Повод за срещата между болниците и НЗОК вчера е поведението на Касата спрямо болниците, касаещо бюджетите. Бюджетът на НЗОК за тази година все още не е приет и болниците очакват да бъдат договорени новите стойности.

Коментари Напиши коментар

16

"селянин"

преди 3 месеца

Болниците се готвят да поемат новия памук (вълна) !

15

Анонимен

преди 3 месеца

Каква нова вълна след като навсякъде затихват вълните

14

(-_-)

преди 3 месеца

И какво стана? Днес обединеното кралство премахнаха всякакви маски, сертификати и прочие.. А, ние пеем химна на Евросъюза.. Не чуваме какво говорят световни авторитети, ами Витанката какво казал във фейсбук.. Ще кацнете на мангъровия накрая!