Снимка: БГНЕС

 COVID зоните не работят по регламентираните за тях правила. "Със сигурност не пречат, но и не работят. Достъп до тях имат не повече от 1% от хората", обясни пред БНР д-р Виктория Чобанова, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София област.

По думите й, в повечето случаи там се правят тестове и след това пациентите се връщат обратно към личните лекари.

"За мен тези COVID зони не се създадоха, за да работят, а да се каже, че просто нещо е направено.", допълни тя

Относно протичането на новия вариант Омикрон общопрактикуващият лекар отбеляза, че процентът на тежките случаи е по-малък, ваксинираните и преболедувалите го карат по-леко, но има и такива, които са непреболедували и го прекарват безсимптомно, както и двойно ваксинирани, които прекарат тежко заболяването.

Още по темата

"Аз лично към момента грип не съм засякла. На този етап според мен все още няма. Но има други циркулиращи, обичайните инфекции, които минават за 3-4 дена, баналните", допълни д-р Виктория Чобанова. Такива по думите ѝ са около половината от пациентите със симптоматика на вирусна инфекция, за разлика от миналата година, когато всичко е било само COVID.

"Повечето ваксини, които в момента правя, са трета доза", уточни д-р Чобанова. По думите ѝ са малко тези, които идват за първа доза ваксина.

"Не са масово хората, които се обръщат към нас заради тези 75 лева", поясни тя относно желаещите да се ваксинират възрастни хора.

В Швеция от самото начало на епидемията болничният, който е бил даван на болните, е за 7 дни, допълни Виктория Чобанова, запитана за мнение по съкратените карантинни срокове у нас.

"Епидемията е в разгара си. Със строгите мерки можем да отложим частично нещата, но не и да спрем епидемията."

По думите й, за две години Лекарският съюз не успя да договори механизъм за преглед на пациентите при разболяване на общопрактикуващия им лекар.

"Много често се случва реално пациенти да останат без лекар за времето, през което техният лекар отсъства. Не говорим само за COVID. Трябва да бъде регламентирано за тези пациенти къде да ходят и къде да търсят медицинска помощ", поясни тя.

Д-р Чобанова изрази тревожни данни, че личните лекари намаляват с 400 годишно и ако тези темпове продължат, след пет години няма да има общопрактикуващи лекари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase