Снимка: Bulgaria ON AIR

Пореден ден с близо 7000 новозаразени с коронавирус. Във все повече болници в страната интензивните Ковид легла са пред запълване. Според експертите са необходими поне 10 дни, за да стане ясно дали мерките на правителството ще дадат резултат.

Близо 80% от интензивните легла в област Русе вече са заети. В двете болници в града са останали само 10 свободни легла за реанимация на Ковид болни. От болниците признават, че са на ръба на силите си и дори да се разкрият нови легла, няма кой да ги обслужва.

"При нас много за кратко време беше период, в който отделението беше на по-спокоен режим. Обслужваме не само нашата болница, но и други болници в Русе, а в същото време и от целия регион - от Свищов, Оряхово, Шумен", посочи началникът ОАИЛ в УМБАЛ "Медика" д-р Бланш Ангелова.

Всички области в страната влошават показателите си на база 14-дневна заболеваемост.

"Очертава се пикът да е след средата на февруари - може би краят на февруари, съвсем началото на март. Така показват моделите", прогнозира математикът проф. Огнян Кунчев.

След десет дни ще стане ясно и дали мерките на правителството ще дадат резултат или ще се наложи затягане, смята математикът. Новият план за справяне с пандемията спрямо заетостта на интензивните легла се приема различно.

"Одобрявам Националния оперативен план за справяне с пандемията. В частност за интензивните легла, което е една идея реализация на алгоритмите, които бяхме правили преди една година януари месец", обясни проф. Кунчев.

"Планът за 80% заетост на леглата бих казал, че е катастрофичен и искрено се надявам да не стигнем дотам, защото това ще е в гигантски ущърб на всички останали хора, които имат нужда от здравеопазване", заяви кардиологът проф. Иво Петров.

На този фон мобилни екипи посещават пенсионерските клубове в Бургас, за да ваксинират възрастните хора. Ваксинирането ще продължи и през следващите дни, като интересът за поставяне на ваксини сред пенсионерите е голям.

На ваксинационните пунктове в София и днес имаше хора, както за бустерна, така и за първа доза, но интересът беше много по-слаб в сравнение с предишните седмици. И утре продължават да работят мобилните екипи за ваксинация в цялата страна.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase