Снимка: БГНЕС

Случаите на коронавирус в страната отново растат. На прага сме на новата вълна, където се очаква новият вариант Омикрон да е водещ, но експерти предупреждават, че и Делта още не си е отишъл. Говори се и за още по-нов вариант, който смесва Делта и Омикрон.

До този момент няма указания за преминаване към онлайн обучение на училищата. "Критериите кога да се премине към онлайн обучение са динамични и подвижни", обясни пред БНТ директорът на 51 СУ "Елисавета Багряна" Асен Александров.

Още по темата
По думите му има ясни критерии за карантиниране на паралелка или ученик.

"През уикенда 7 наши паралелки бяха карантинирани, тъй като 7 ученици са дали положителен тест, никога не ни се е случвало, обикновено се карантинират по една-две паралелки, което за нас е индикация, че Омикрон е в столицата със сигурност. Децата са в добро състояние, вкъщи са", допълни Асен Александров.

По думите му, ако се случи, ще се минава постепенно към онлайн обучение, а не всички ученици да учат дистанционно след два дни.

"Първо ще се редуцират учениците в училище - ще останат само начален етап или пък 50 процента ротационен принцип, това са официалните сигнали, които получаваме", добави Асен Александров.

Според него, ако заболеят една трета от учителите, присъственото обучение ще стане трудно постижимо.

"Има един учител в нашето училище, заболял през уикенда. При нас тези 7 ученици са тествани във вторник и са били негативни, а в събота са дали положителен резултат. Възможно е един път седмично да е малко тестване. Би могло тестовете да се правят и във вкъщи от родителите, биха били по-прецизни", подчерта Асен Александров.

Той не изключи възможността тестовете да не са достатъчно прецизни и да не хващат варианта Омикрон.

Коментари Напиши коментар

42

Stromba i anawar

преди 8 месеца

Puskaite me online che mi se pochiva, nishto ne praq izkarwam samo otlichen i si bluskam vuv fitnesa. Kraino vreme e da sme online?!?!?!

41

Ученик

преди 8 месеца

Значи се правите на интересни само когато вие не сте заразени. Когато някой друг е болен не ви е работа, а когато детето ви хване ковид/грип т.н. е заради другите деца защото те не са взимали на сериозно мерките?! Егати тъпата работа. Всички знаем че е по-сигурно да сме онлайн. Не ми говорете как губиме материал. Всичкия материал може да се вземе отново. Няма нужда да лъжете себе си че детето ни много ще му пука ако загуби часове и материал!

40

Чоко

преди 8 месеца

Децата леко го карат,но като го донесат в къщи на баба,тя може да олекне...Опростачването тече от 30г.не е от онлайн обучението...