Снимка: БГНЕС
fallback

С навлизането на страната в нова вълна на коронавируса, се увеличават и желаещите да се ваксинират. Оказва се, че и хора с фалшиви сертификат вече имат желание за имунизация. Но възможно ли е това, коментира пред БНТ адвокатът по медицинско право Мария Петрова. По думите й, това ще е по-лесно за тези, които са с отрицателни тестове.

Oще по темата

 "Но, ако има хора, които са подвели системата, техните лекари са способствали в системата да влязат данни, че определено лице е ваксинирано в сравнително кратък срок, трябва да се изчака необходимото време, за да се направи втора или бустерна доза, за да могат наистина тези хора да придобият валиден зелен сертификат и в същото време да не увредят здравето си", каза тя.

Мария Петрова подчерта, че в случая става въпрос не само за документни престъпления, но и за компютърни.

 "Ползването на този фалшив сертификат за влизането в институции и други места също е престъпление, но по-голямото и по-тежко наказуемо е това да се въведат данните в компютърната система и да се издаде този код HIS, а това става само от определени медицински лица, така че медицинската общност трябва да е изключително внимателна към подобен род проблеми и да се саморегулира", отбеляза адвокат Петрова.

Тя коментира и идеята за проверка на зелени сертификати на хора, починали в болниците.

 "Това е един лов на вещици, защото това, че едно лице е ваксинирано, не означава, че не може да попадне в болница, не може да означава, че за него изходът може да е фатален. Доказването на причинноследствена връзка е изключително трудно. Не вярвам в България да има лекар, който с категоричност да каже, че при едно починало лице X има вероятност да не е развило имунитет вследствие на ваксината, тъй като има достатъчно научни данни в тази посока, за да можем да доказваме такъв тип престъпление", каза още Мария Петрова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

50

Анонимен

преди 2 години

не може. всеки носи отговорност за действията си - нека си понесат своята. така са реши - така направили. сега подлежат единствено на наказателна отговорност за използване на документ с невярно съдържание.

49

Анонимен

преди 2 години

Ами не е възможно да го направят в България. Да са мислили, когато са лъгали. За да се ваксинират ще трябва да отидат в някоя друга държава.

48

Анонимен

преди 2 години

След като имат фалшиви сертификати значи ваксината им стои. Къф е проблема да се назобат стига да имат мерак.

fallback