Снимка: БГНЕС

Повече хора може да се нуждаят от четвърта доза на ваксина срещу COVID-19 тази есен, заяви изпълнителният директор на Moderna Стефан Бансел в четвъртък, тъй като бустерните дози вероятно ще станат по-малко ефективни с течение на времето.

"Все още вярвам, че ще имаме нужда от бустер през есента на 22-ра и занапред", каза Бансел на конференция на главния изпълнителен директор на здравеопазването на Goldman Sachs.

Предварително израелско проучване установи, че четвъртата доза от ваксината Pfizer/BioNTech повишава антителата срещу коронавирус пет пъти за една седмица. Там хората над 60-годишна възраст, здравните работници и тези с отслабена имунна система имат право на четвърта доза.

Канадската провинция Онтарио ще предложи четвърта дози на хорага в домовете за дългосрочни грижи и домовете за пенсионери.

Главният медицински директор на Pfizer Пол Бъртън предупреди миналия месец, че "ще трябва да изчакаме още няколко месеца, преди да можем да видим как тези данни се развиват и узряват, за да разберем кога тази допълнителна бустер доза - ако е необходимо - трябва да се приложи."

Медицинските експерти също съветват да се внимава при разширяването на програмите за ваксинация.

"Не можем да ваксинираме планетата на всеки четири до шест месеца. Това не е устойчиво или достъпно", каза професор Андрю Полард от Oxford Vaccine Group, ръководител на британския комитет по ваксинация и имунизация, който помогна за създаването на ваксината Oxford-AstraZeneca, каза пред Daily Telegraph в интервю, публикувано във вторник.

В отделно интервю за Sky News във вторник, Полард също цитира крещящата неравномерност при разпределението на ваксините по света.

"И не забравяйте, че днес по-малко от 10% от хората в страните с ниски доходи дори са получили едва първата си доза, така че цялата идея за редовни четвърти дози в световен мащаб просто не е разумна", каза той.

Междувременно в Съединените щати д-р Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести, каза на 24 декември, че е твърде рано да се обсъжда потенциална четвърта доза за повечето хора.

"Едно от нещата, които ще следваме много внимателно, е каква е издръжливостта на защитата след третата доза от иРНК ваксина", каза Фаучи на Майкъл Уолъс и Стив Скот от WCBS Newsradio 880. Moderna и Pfizer/BioNTech са иРНК ваксини. "Ако защитата е много по-трайна от тази на групата с две дози, която не е получила бустер, тогава може да преминем значителен период от време, без да изискваме четвърта доза", каза Фаучи. "Така че наистина мисля, че е преждевременно – поне от страна на Съединените щати – да се говори за четвърта доза."

Moderna също така разработва бустери за COVID-19, които са насочени специално към варианти на коронавирус като "Делта" и "Омикрон".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase