Снимка: БГНЕС

"Категорично е доказано, че маските намаляват риска от разпространението на заболяването, не по-малко от 25%. Успоредно с имунизацията това помага да се преодолее пандемията, докато стане ендемия" , това каза пред Нова тв акад. Богдан Петрунов, имунолог и алерголог.

"Не става дума за нарушаване правата на хората. Всеки трябва да се грижи за собственото си здраве, но има и обществено здраве. Това трябва да бъде разбрано и съвместено. В момента в много страни се въвежда локдаун за неваксинираните.Трябва да има по-строги задължителни мерки", добави той.
 
"Колкото повече ваксинирани има, толкова по-малко вирусът мутира, това е още една причина хората да се имунизират", категоричен е академик Петрунов.
Още по темата
 
"Всички държавни служители и работещи с хора задължително е нужно да се ваксинират", убеден е специалистът.
 
Той обясни високата заболяемост в страните с много ваксинирани с това, че след поставянето на двете дози имунитетът е висок, но след шест месеца вече е спаднал, поради което е нужна трета доза.
 
"Трябва да се научим, че ще живеем в известни ораничения, това ще продължи поне още година и повече. Омикрон може да протича по-леко от другите варианти, но натоварването на здравната система е значително, не бива да се успокояваме", заяви още той.
 
Специалистът смята, че може да има пик на случаите след празничните дни.
 
За него е много по-добре, че Омикрон засяга предимно горните дихателни пътища. Той препоръча превенция и профилактика, засилване на имунната система.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase