—нимка: Ѕ√Ќ≈—

»зраел регистрира над 4000 нови случа€ на заразени с коронавирус - брой, невиждан от септември, след като два поредни дни отбел€зва окол 3000 нови случа€, а процентът на инфекциите продължава да се покачва и според съобщени€та висши служители на ћинистерството на здравеопазването обсъждат дали да не преминат към политика за достигане на стаден имуните чрез масова инфекци€.

ƒанните на министерството, публикувани в ср€да сутринта, показват, че във вторник са потвърдени 2967 инфекции -  подобен брой на предишни€ ден, който е бил тримесечен връх.ћинистерството казва, че 2,48% от всички тестове са били положителни във вторник, нов връх за насто€щата вълна, предизвикана от силно заразни€ вариант "ќмикрон".

¬ страната има 17 260 активни случа€, двойно повече от преди седмица. ÷ифрата R0, представл€ваща средни€ брой хора, които всеки носител на вируса зараз€ва, нарасна от 1,47 на 1,53, което показва, че огнището се засилва.

«а първи път повечето инфекции с "ќмикрон" са регистрирани сред въгрешната общност, а не при хора, които наскоро са се върнали от чужбина или тези, с които са влезли в контакт с т€х, което показва, че истинските цифри веро€тно са много по-високи от официалните.

ћасовото нарастване на инфекциите обаче все още не е довело до увеличаване на хоспитализациите и сериозните случаи на COVID-19. ≈два 88 са пациентите, които са в тежко състо€ние, включително 39 на вентилатори и 18 на ECMO машини.

Ѕро€т на загиналите е 8243, като през последните осем дни са регистрирани три нови смъртни случа€.

¬ светлината на липсата на непосредствено нарастване на сериозното забол€ване, новините на  анал 12 съобщиха, че висши служители в ћинистерството на здравеопазването наскоро са повдигнали въпроса за възможността за преминаване към "модел на масова инфекци€".

“ова би отраз€вало политиката на Ўвеци€ в ранни€ етап на пандеми€та, при ко€то страната избра да не налага големи ограничени€ на хора, които не са в рискови групи, в опит да продължи нормален живот, като в крайна сметка достигне стаден имунитет.

ћакар че това беше широко възприемано като провал и Ўвеци€ след това промени курса, нарастващото разпространение на щама "ќмикрон" - който е по-инфекциозен от варианта "ƒелта+, но причин€ва по-леко забол€ване - накара израелските служители да обмисл€т подобен ход, се казва в доклад без източник. .

¬ него се казва, че забавени€т темп на ваксинаци€ на деца и нежеланието за налагане на локдаун или други големи ограничени€ "не позвол€ват никакъв друг модел".

ƒлъжностните лица изчислиха, че в рамките на две седмици 90% от случаите на COVID-19 в »зраел ще бъдат от варианта "ќмикрон".

¬ страницата си във Facebook д-р јспарух »лиев, ръководител на лаборатори€ в Ѕерн, об€сни, че нови€т подход на »зраел не означава, че хората ще се зараз€ват масово умишлено, а че вирусът е широко разпространен. “ой изтъкна и факта, че рекордно нисък брой хора са в интензивно отделение, което доказва, че ваксините работ€т.

Ќа фона на всичко това, министерството на здравеопазването на »зраел разреши четвърта инжекци€ с ваксина за хора с отслабена имунна система. ќдобрението дойде в момент, в който в страната пристигна друго оръжие за борба с коронавируса: първата пратка хапчета срещу ковид на Pfizer.

"ƒнес одобрих постав€нето на четвъртата ваксина за хора с отслабен имунитет", за€ви пред репортери здравни€т инспектор Ќахман јш. "Ќаправих това в светлината на проучвани€та, които показват ползата от ваксината, включително четвърта доза за това население, и в светлината на опасени€та, че те са по-у€звими при тази вълна от ќмикрон".

ѕо-рано днес с полет на El Al от Ѕелги€ кацна пратка хапчета срещу ковид на Pfizer, които министър-председател€т Ќафтали Ѕенет приветства като "важно допълнение към арсенала във войната срещу пандеми€та".

"Ѕлагодарение на нашите бързи действи€ лекарствата пристигнаха бързо в »зраел и ще ни помогнат да преминем пика на предсто€щата вълна на ќмикрон", за€ви Ѕенет.

ћиналата седмица јмериканската агенци€ по храните и лекарствата разреши хапчето Paxlovid на Pfizer за хора с висок риск на възраст над 12 години. ѕри проведените клинични изпитвани€ е доказано, че лечението намал€ва хоспитализациите и смъртните случаи от болестта Covid с 88% сред рисковите хора. ѕероралното лечение с таблетките блокира способността на вируса да се възпроизвежда и би тр€бвало да издържа на новите варианти, казват експертите.

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase