Снимка: БГНЕС
fallback

Скок на новозаразени с коронавирус, отчете днес Единният информационен портал, но официално новият вариант Омикрон още не е засечен в страната.

Oще по темата
 "Омикронът закъсня да влезе в България, така че няма да помрачи празниците", обясни пред БНР математикът проф. Николай Витанов. 

Според него проблемите у нас ще започнат след Ивановден.

"Омикронът е вече тук. Моята система за ранно предупреждение го засече у нас още преди Коледа. В края на месеца ще стане доминантен и през февруари ще е високата вълна", заяви специалистът. 

По думите му зависи в каква степен Омикрон ще бъде внесен отвън и какво ще е нашето поведение.

"Омикрон се разпространява доста бързо и става доминантен около два пъти по-бързо в сравнение с Делта варианта. Случаи за интензивни легла не се очакват много, но се очакват много случаи, които ще са за болнично лечение. Големият удар ще падне върху личните лекари", обясни той и допълни, че за България при такъв заразен вариант при 70% неваксинирани ситуацията е тревожна.

"Затова ваксинацията е начин за предпазване. Другият начин е да нямате много контакти", обясни математикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

114

Анонимен

преди 2 години

Професоре,проблемите започват веднага щом се появиш.

113

АЛФ

преди 2 години

Козел твойте не са свършвали

112

Един Българин

преди 2 години

Николайчо, защо не се пенсионираш? Вече си побелял, а и мозъкът ти доста е избледнял. То беше за Никулден, после за Коледа, а сега за февруари ... Я се стегни - 2 години вицове ни разправяш, а трябва и да ти плащам от моите данъци.

fallback