Снимка: БГНЕС

За последните 24 часа в страната се наблюдава рязък скок на новозаразените с коронавирус. Според Единния информационен портал днешните случаи са 3449. Въпреки това у нас все още няма официално потвърждение, че новият вариант Омикрон вече е на наша територия.

Според държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев новата вълна, която е обхванала Западна Европа ще ни достигне след празниците. На 4-5 януари ще видим пак пик, заяви той пред bTV.

По думите му, излизаме от предната вълна на едно високо базово ниво. Кунчев потвърди, че още в първите един-два работни дни от новата година ще е ясно има ли случаи на Омикрон в България и колко са те.

Още по темата

Ден по-рано съветникът на министър-председателя вирусологът проф. Радка Аргирова съобщи в ефира на същата телевизия, че има данни, че Омикрон вече е в страната.

Омикрон удвоява случаите на всеки 2-3 дни. Добрата характеристика обаче е, че очевидно не му е толкова висока смъртността и по-малко хора влизат в болница, подчерта доц. Кунчев допълвайки, че многото случаи пак ще напълни болниците.

По думите му, в България караме всички вълни много по-тежко.

Ако другите карат всички вълни по определен начин, ние ги караме по-тежко заради ниския брой ваксинирани, каза още той и добави: Ако продължаваме да сме страната с най-ниско имунизационно покритие това, което ни чака не е добро.

До момента РЗИ-тата са подали към прокуратурата 33 сигнала за фалшиви зелени сертификати. Предполагам, че в рамките на първите 2-3 месеца на 2022 година ще има осъдителни решения на съответните съдилища, прогнозира доц. Кунчев.

Относно времевия интервал за реваксинация, доц. Кунчев съобщи, че още днес или утре ще бъде взето решението за намаляване на интервала за бустерна доза. Вероятно ще е 3 месеца, за "Янсен" ще е 2 месеца, добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase