Снимка: БГНЕС

Ръководителят на европейския орган за наблюдение на лекарствата заяви днес, че все още няма ясен отговор на въпроса дали производителите на ваксини ще трябва да адаптират своите лекарства срещу COVID-19, за да противодействат на бързо разпространяващия се вариант Омикрон.

Силно мутиралият вариант, който вече се среща в десетки държави, изглежда е по-заразен от предишните щамове и предизвиква нови вълни от инфекции в световен мащаб. Изглежда, че той е по-заразен и вероятно по-устойчив на ваксини от предишните щамове.

Ръководителят на Европейската агенция по лекарствата обаче заяви, че е твърде рано да се каже дали е необходима специфична за Омикрон ваксина.

"Все още няма отговор на въпроса дали ще се нуждаем от адаптивна ваксина с различен състав, за да се справим с този Омикрон или с други варианти", каза Емер Кук. "Трябва да видим повече данни за въздействието на варианта върху ефективността на одобрените ваксини, както и да съберем допълнителни доказателства", каза тя на пресконференция.

Това включва настоящата ефективност на ваксините за предотвратяване на леки и тежки заболявания, както и на хоспитализация и смърт, каза Кук.

Но тя добави, че с пет ваксини и шест лекарства за лечение на COVID-19 "сме в много по-силна позиция от миналата година".

"Разполагаме с много повече инструменти", каза Кук.

Точно преди година Европейският съюз разреши използването на първата от петте ваксини за COVID-19, които вече са достъпни в блока на 27-те държави, заедно с няколко вида лечение.

В понеделник Европейската комисия разреши ваксината, произведена от американската компания Novavax, като пета официална ваксина, часове след като ЕМА даде разрешение. Длъжностните лица се надяват, че ваксината, направена по по-конвенционална технология от останалите, ще помогне да се убедят колебаещите се относно ваксинирането да се включат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase