Снимка: архив, БГНЕС

Планираното новогодишно тържество на лондонския "Трафалгар скуеър" няма да се състои заради рязкото увеличение на случаите на заразяване с Омикрон в британската столица.

Кметът на Лондон Садик Хан заяви, че събитието, на което трябваше да присъстват близо 6 500 ключови работници и редови граждани, е било отменено "в интерес на сигурността на обществото", предаде БНР.

Още по темата

В събота кметът обяви извънредно положение в Лондон заради варианта на коронавируса Омикрон. Садик Хан заяви, че напълно разбира, че отмяната на събитието е много разочароваща за много лондончани, но трябва да се предприемат правилните стъпки за намаляване на разпространението на вируса.

Той отбеляза, че повече от 65 000 нови случаи на заразявания са били потвърдени в столицата само за последните седем дни, което е довело до 29-процентно увеличение на хоспитализациите за тази седмица.

Тържеството на "Трафалгар скуеър" беше обявено през ноември като заместител на традиционните известни фойерверки в Лондон, които се отлагат вече втора година поред. Предвидената програма на площада все пак ще се състои, но ще може да бъде наблюдавана единствено по телевизията, без публика на мястото.

Вчера във Великобритания бяха отчетени 91 743 новозаразени - втория най-голям брой от началото на пандемията. В страната са починали още 44 души, дали положителен тест за коронавирус през последните 28 дни.

Новозаразените през последните дни са на рекордно от началото на пандемията равнище от 80-90 хиляди. При това министърът на здравеопазването Саджид Джавид призна, че това са само 20-25 процента от реалните стойности.

Около 60 на сто от новите случаи са с Омикрон. Във Великобритания са починали най-малко 14 души, заразени с новия коронавирусен вариант, а 129 са настанени в болница.

Въпреки високото равнище на ваксинация страната е на четвърто място в света по брой потвърдени случаи на коронавирус (близо 11,5 милиона) и втора в мрачната статистика в Европа (с над 147 000 починали).
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase