fallback
 
Пристигат ваксините за деца на 5 години у нас. 42 000 дози щи пристигнат в три пункта - в София, Пловдив и във Велико Търново, а след това ще бъдат разпределени към цялата страна. 
 
Личните лекари не са включени в процеса по ваксинация на децата от 5 до 12 години.
 
"Ако някой извършва профилактика, това са личните лекари. Ние поставяме ваксини на малките от нулева възраст и винаги сме го правили. Запознати сме, правим го добре и от поставените 1,8 млн. Ковид ваксини до момента, 1,1 млн. са от личните лекари. За нас е важно да можем да правим и това, защото на нас се обаждат пациентите и нас питат родителите", заяви общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Тя обясни, че детските ваксини предизвикват ефективен имунен отговор, въпреки че са 1/3 от дозата за възрастни. 
 
"Трябва да е ясно на всички наши пациенти, че хроничното заболяване е основание да се ваксинираме, не е противопоказание. Тези с диабет, с наднормено тегло – те непременно трябва да се ваксинират. При нас са повече притеснения от това да се постави дозата от това да се срещне вируса. Обърнете се към вашите лични лекари, на които имате доверие – консултирайте се с тях, изберете най-подходящия момент и се ваксинирайте", съветва д-р Николова.
 
Тя подчерта, че описаните странични ефекти, като миокардити, се наблюдават и при други ваксини.
 
"За съжаление, самият вирус много често прави кардиомиопатии и миокардити. При страничните ефекти, описани в Щатите, става дума за леки процеси, които са минали без хоспитализация. Да не сравняваме леки случаи с тежки случаи на хоспитализация", призова д-р Николова.
 
Личният лекар препоръчва поставянето на противогрипна ваксина, но с разстояние от Ковид ваксината е 7 до 14 дни. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Ганчо

преди 2 години

Грънци!

28

Анонимен

преди 2 години

Еее,не се нАпл Юлска!Оч!

27

възмутена

преди 2 години

Не стига, че още не са наясно с всички последствия от вируса, ами и всеки докопал се до микрофон, ръси небивалици. Та тая ли ще ми каже, че хроничните заболявания не били противопоказания за ваксинацията. Ей, много "професори" много ум в тази държава!!!!! Ама, ако се ваксам и умра, ти ли ще носиш отговорност за простотиите, които ръсиш? След 10-15 години може вече и да съм размислила за този отровен коктейл, който ни предлагате сега!

fallback