Снимка: БГНЕС

Властите в Южна Корея затегнаха карантинните мерки в събота заради бързото разпространение на Covid в страната. Това съобщиха от Националната дирекция за контрол и превенция на заболяванията.

Според новите ограничения максималният брой хора, посещаващи частни срещи, е намален до четирима, като всички те трябва да бъдат напълно ваксинирани. Тези, които не са ваксинирани, могат сами да посещават заведенията за обществено хранене или да си купят храна за вкъщи. Ресторантите могат да приемат посетители до 21.00 часа, докато кината, концертните зали и интернет кафенетата трябва да затварят в 22:00 часа. Входът в обществените институции ще се осъществява само и единствено със сертификат за ваксинация.

Училищата в Сеул отново преминават към частично дистанционно обучение, като не повече от две трети от учениците трябва да са присъствено в часовете. Броят на посетителите на спортни събития и концерти на открито е ограничен до 300. Почти всички авиокомпании отказват да възобновят полетите до популярни туристически дестинации.

Още по темата

Затягането на карантинните мерки бе наложено заради нарастването на новозаразените, починалите и пациентите в тежки и критични състояния, съобщи министър-председателят на страната Ким Бу Гъм.

Рязкото покачване на заболеваемостта в Южна Корея дойде, след като карантинните ограничения бяха облекчени на 1 ноември като част от правителствения план за постепенно връщане към нормалното ежедневие. В края на ноември властите решиха да спрат по-нататъшното облекчаване на правилата за социално дистанциране, да ускорят реваксинациите и да увеличат броя на болничните легла, предава БГНЕС.

Броят на новите случаи на заразени с коронавирус в Република Корея за четвърти пореден ден надхвърля седем хиляди, а броят на пациентите в критично състояние се оказа рекорден от началото на пандемията - 1016 души.

53 пациенти са починали от усложнения, причинени от коронавируса. Общият брой на починалите от началото на пандемията е 4644, а смъртността е 0,83%.

В страната важат строги мерки за неваксинираните: те не могат да посещават почти всички обществени институции. В кампанията за ваксинация вече са включени и деца, а здравните власти настояват гражданите вече да се реваксинират на всеки три месеца.

Към 18 декември 84,5% от южнокорейците са получили първата доза от ваксината, а 81,8% са напълно ваксинирани. Около 21,3% от гражданите вече са получили бустерна доза от ваксината.

Рекордното увеличение на броя на пациентите оказва огромен натиск върху здравната система, която се оказа напълно неподготвена за подобно развитие на събитията. Страната практически е изчерпала местата, специално оборудвани за лечение на covid в интензивни отделения. Броят на тежко болните, чакащи хоспитализация, надхвърля хиляда, известни са поне няколко случая, когато пациенти са починали, без да дочакат реда си. Хората, чието заболяване е леко или средно тежко, се изпращат за домашно лечение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase