Снимка: БГНЕС
fallback

Бременните жени трябва да се разглеждат като рискова група за COVID-19 и трябва да им се поставят ваксини бързо, съобщи Съвместният комитет по ваксинация и имунизация на Обединеното кралство. Експертният екип към правителството заяви, че има "нарастващи доказателства, показващи, че бременните жени са изложени на повишен риск от усложнения от COVID-19".

Според нови данни, публикувани от Агенцията за здраве и сигурност на Обединеното кралство, 34 жени са починали на Острова след като са се заразили с COVID по време на бременност. Четири новородени също са починали, като според медиците причината е COVID.

Проучванията показват, че смъртността при бременни жени обикновено е около девет на 100 000, което се равнява на приблизително 60 бременни жени годишно. До края на октомври тази година са регистрирани 27 смъртни случая само от усложнения от COVID-19 – почти двойно увеличение на починали бременни, сочи анализ на университета в Оксфорд, предава БГНЕС.

1436 бременни жени са били приети в болница между 16 май и края на октомври тази година със симптоми на COVID-19, от които 230 са били лекувани в интензивно отделение. Повече от 96 процента от тези жени са били неваксинирани. Само 16 жени в болницата са получили две дози ваксина.

Великобритания призова всички, които не са ваксинирани, да запазят час за ваксина, а жените, които са получили две дози, могат да получат бустерна, ако са получили втората си доза поне три месеца по-рано.

"Сериозните рискове за жените, които се заразяват с COVID-19 по време на бременност, стават все по-ясни", каза Гаятри Амирталингам от Агенцията за здраве и сигурност. "Знаем, че ваксините, използвани в програмата за ваксинация срещу коронавирус на Обединеното кралство, са били много ефективни за предотвратяване на сериозни усложнения, а тези, препоръчани за бременни жени, имат добра репутация за безопасност. Бих призовал всички бременни жени да се явят и да си направят ваксината без отлагане. Това е най-добрият начин да защитите себе си и вашето бебе."

Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ препоръчаха поставянето на препаратите на Pfizer/BioNTech или Moderna, вместо ваксината на Johnson & Johnson, поради редки, но понякога фатални кръвни съсиреци. Досега около 16 милиона души в САЩ са получили ваксината на J&J. Регистрирани са повече от 50 случая на тромбоза със синдром на тромбоцитопения, , а най-малко девет души са починали след усложнения от ваксинацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

85

Batman

преди 2 години

В интернет се разпространява "таен списък" със стартовите дати за различните варианти на коронавируса, който има за цел да докаже, че върлуващият сега вариант Омикрон е бил планиран, предава "Дойче Веле". Каква е истината? Проверихме фактите:Въпросният списък с "планираните" варианти на коронавирусаОще през лятото из социалните мрежи се заговори за някакъв таен план за разпространението на различните варианти на коронавируса. Сега тези теории отново се разпространяват масово. Става дума за снимки на списък, който доказвал, че пандемията е била "планирана".Още по тематаБустерната до

84

Анонимен

преди 2 години

Смърт на майката, мъртвородени, аборти...всичко това се случва, когато жената е болна от ковид. Пак лъжете и заблуждавате! А Ваксинацията са прави след 3ия месец и силно препоръчителна . Както и ваксинацията против грип, впрочем. Много е висок рискът от тежко протичане и смърт на бременната . А жената като се ваксинира, това не само спасява нейния живот, но и дава имунитет-пасивен на бебето и то е защитено в първите 5-6 месеца от ковид.

83

Анонимен

преди 2 години

Смърт на майката, мъртвородени, аборти...всичко това се случва, когато жената е болна от ковид. Пак лъжете и заблуждавате! А Ваксинацията са прави след 3 месец и силно препоръчителна . Както и ваксинацията против грип, впрочем. Много е висок рискът от тежко протичане и смърт на бременната . Ако *** като се вакситипа тона не само спасява нейния живот, но и дава имунитет-пасивен на бебето и го е защитено в първите 5-6 месеца от ковид.

fallback