Снимка: БГНЕС
Центровете за контрол и превенция на болестите (CDC) излязоха с препоръка към хората да не си слагат ваксина на „Джонсън и Джонсън“ (J&J) срещу Covid-19, при налични ваксини на „Пфайзер“/„Бионтех“ и на „Модерна“, съобщи БНР.
 
Данните на CDC показват, че най-малко 54 души в САЩ, повечето от тях жени, са били хоспитализирани заради кръвни съсиреци. Данните показват още, че девет души са починали след ваксиниране с препарата на J&J.
 
Директорът на CDC д-р Рошел Валенски излезе с тази препоръка след изслушване на членовете на Консултативния комитет на агенцията по имунизационни практики за риска от редки, но животозастрашаващи кръвни съсиреци, свързани с ваксината на „Джонсън и Джонсън“.
 
Консултативният комитет се събра на среща, след като Администрацията по храните и лекарствата обяви, че са добавили противопоказание към ваксината на „Джонсън и Джонсън“. То важи за хора, които преди това са развили тромбоза със синдром на тромбоцитопения, след като са получили една доза от ваксината - те не трябва да получават втора доза.
 
От Администрацията също така изтъкват, че най-високата честота на засичане на проблем с кръвни съсиреци е около 1 случай на 100 000 дози. В повечето случаи е бил при жени на възраст от 30 до 49 години. Около 15 процента от тези случаи са били фатални.
 
Консултативният комитет препоръчва възрастните хора да си поставят ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“, но в крайна сметка заключава, че ваксините с и РНК осигуряват по-голяма защита и по-малко рискове. 
 
Препоръката не забранява използването на ваксините на „Джонсън и Джонсън“, но уточнява, че другите препарати са по-добър избор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase