fallback
 
Световната здравна организация излезе със становище, че ваксинацията не може да спре разпространението на Омикрон. 
 
"Цялата медицинска общност е разтревожена, защото имаме нов вариант с множество мутации. Въпрос на време е новият вариант да навлезе в нашата страна. Разпространяването на Омикрон е доста по-бързо в сравнение с Делта варианта - от 3 до 5 пъти", заяви проф. Христо Найденски от Департамента по инфекциозна микробиология към БАН пред Bulgaria ON AIR.
Oще по темата
"Освен антителата, като линия на защита на организма, имаме Т-клетъчен имунен отговор и имунна памет на клетките. Поддържа се имунен статус на невъзприемчивост спрямо дадена инфекция. Това обяснява защо имунизираните хора преболедуват по-леко. Т-клетъчният имунитет може да бъде изследван - не е вечен, но е доста продължителен", обясни проф. Найденски.
 
Вариантът Омикрон ще циркулира в близките 6 месеца в световен мащаб и фирмите ще трябва да актуализират ваксините си, смята проф. Найденски.
 
"В рамките на нашия департамент започва нов проект. Подобно на няколко екипа в света, ще използваме изкуствени вирусни частици, които притежават цялата структура на вируса, но без информационна РНК и без да имат възможност да се размножават. Ще изучим патогенезата на тази инфекция и по какъв начин се генерират антителата, както и до каква степен може да се заобиколят. Дали може да бъдат използвани в търсене на нови лекарствени средства", съобщи професорът от БАН.
 
Проф. Найденски посочи, че грипната инфекция също намира ниша на разпространение. 
 
"На прага сме на влизането на грипната епидемия, късно е за поставяне на противогрипна ваксина", изтъкна проф. Найденов.
 
Гледайте целия разговор във видеото. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Анонимен

преди 2 години

Дотогава ще циркулира, след това ще се движи праволинейно равноускорително.

28

Край

преди 2 години

Тоя не е никакъв професор. Аз ще ви кажа - омикрона ще обикаля точно 6м. и 23дни /календарни/. Значи съм академик.

27

А

преди 2 години

И след шестия месец ще спре ли? Или ще се появи нова версия?

fallback