Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Медици от видинската болница "Св. Петка" започват гладна стачка. Недоволството им е предизвикано от уволнението на четирима служители, разкрили преди месец злоупотреби в лечебното заведение.

Те са сигнализирали, че са били тормозени и принуждавани от ръководството да делят с останалия персонал Ковид надбавките за работа на първа линия. След протеста на служителите на болницата, парите им се изплащали редовно. Това обаче се случвало срещу определена цена за някои - дисциплинарно уволнение.

"Започнаха да ни пишат забележки, че не се справяме с работата. Например, че количката била навън, че не сме изхвърлили боклука, че не сме дезинфекцирали на регистратурата. От пет години съм в Спешно приемно и никога не съм имала наказания", обясни Албена Томова пред Bulgaria ON AIR.

Саша Копчева също е сред освободените от работа с мотива, че няма необходимото образование, за да изпълнява задълженията си на санитар.

"Имам наказания, че не съм изхвърлила боклук в кошчетата. Аз имам чувството, че нарочно го направиха, по 7-8 кошчета да изхвърляме на смяна с по една хартийка в тях. Това според мен е нереално. Имахме чувството, че трябва да хващаме боклука във въздуха", възмущава се Копчева.

Протестиращите искат оставката на сегашното ръководство на лечебното заведение в лицето на д-р Ивета Найденова.

"Трябва да има справедливост, защото четири жени, които се борехме достойно, вече сме на улицата", настоя Копчева.

Заместник-директорът на болницата обясни, че решението за уволнението е на самата болница, а ако отстранените искат, могат да потърсят правата си в съда.

Медиците започват щафетна гладна стачка. Протестът им ще продължи и пред здравното министерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

до 2

преди 2 години

Не са им плащали.Парите им са отишли някъде другаде.Когато са се осмелили да си ги поискат са ги уволнили назидателно за да не смеят другите да направят същото.

15

за санитарките

преди 2 години

По-принцип санитарките дават акъл и оценяват всички от доктори и мед сестри, до инженери и администрация. Когато трябва да се свърши нещо е проблем. Трябва да им се дава точна команда къде да отиде, какво да занесе, иначе се помотва по трасето. Ако не и кажеш изчисти това и това, никога няма да се сети сама и по-лошото е, че не го вижда ако не е кръв или л....о. Може да има и други

14

Анонимен

преди 2 години

Няма болница в България, без крупни далавери! Това е резултата от "реформирането" на здравната система от система за здравеопазване в алъш-вериш система за изнудване на пациентите.

fallback