Снимка: Bulgaria ON AIR

Медици от видинската болница "Св. Петка" започват гладна стачка. Недоволството им е предизвикано от уволнението на четирима служители, разкрили преди месец злоупотреби в лечебното заведение.

Те са сигнализирали, че са били тормозени и принуждавани от ръководството да делят с останалия персонал Ковид надбавките за работа на първа линия. След протеста на служителите на болницата, парите им се изплащали редовно. Това обаче се случвало срещу определена цена за някои - дисциплинарно уволнение.

"Започнаха да ни пишат забележки, че не се справяме с работата. Например, че количката била навън, че не сме изхвърлили боклука, че не сме дезинфекцирали на регистратурата. От пет години съм в Спешно приемно и никога не съм имала наказания", обясни Албена Томова пред Bulgaria ON AIR.

Саша Копчева също е сред освободените от работа с мотива, че няма необходимото образование, за да изпълнява задълженията си на санитар.

"Имам наказания, че не съм изхвърлила боклук в кошчетата. Аз имам чувството, че нарочно го направиха, по 7-8 кошчета да изхвърляме на смяна с по една хартийка в тях. Това според мен е нереално. Имахме чувството, че трябва да хващаме боклука във въздуха", възмущава се Копчева.

Протестиращите искат оставката на сегашното ръководство на лечебното заведение в лицето на д-р Ивета Найденова.

"Трябва да има справедливост, защото четири жени, които се борехме достойно, вече сме на улицата", настоя Копчева.

Заместник-директорът на болницата обясни, че решението за уволнението е на самата болница, а ако отстранените искат, могат да потърсят правата си в съда.

Медиците започват щафетна гладна стачка. Протестът им ще продължи и пред здравното министерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase