Снимка: БГНЕС
fallback

Частичната амнезия и прекомерната раздразнителност са основните прояви на постковидния синдром. Това заяви главният психиатър на свободна практика към руското Министерство на здравеопазването Зураб Кекелидзе пред телевизионния канал РБК.

Oще по темата
Кекелидзе даде пример с атлети, които страдат от задух няколко минути след началото на интензивни упражнения. Подобно на тях заразените с вируса внезапно забравят думите си и стават прекалено раздразнителни, подчерта специалистът.

Според психиатъра, в началото на постковидния синдром човек не може да прецени правилно нарушенията на паметта си, тъй като в повечето случаи нищо не го притеснява, предава БГНЕС.

"Има и други признаци, по които ние, като лекари, разбрахме, че очевидно COVID-19 по някакъв начин засяга мозъка. Но това е условно, не можем да кажем дали вирусът прониква там или не. Тези данни не са налични и най-вероятно няма да бъдат налични в близко бъдеще. Но фактът, че COVID е свързан с централната нервна система, е несъмнен", заяви психиатърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Якоб Кройцфелд

преди 2 години

това е луда крава от иглата

17

Анонимен

преди 2 години

А аз се чудя защо се изпускам в градския транспорт.

16

Анонимен

преди 2 години

"Има и други признаци, по които ние, като лекари, разбрахме, че очевидно COVID-19 по някакъв начин засяга мозъка. Но това е условно, не можем да кажем дали вирусът прониква там или не. Тези данни не са налични и най-вероятно няма да бъдат налични в близко бъдеще" По някакъв начин ,условно ,най-вероятно и т.н. Все предположения ,нито едно доказателство .

fallback