Снимка: БГНЕС
fallback

"Щом като не е влязъл до Никулден, новият щам Омикрон няма време да влезе и да стане доминантен до Коледа и Нова година. Все пак му трябва някакво време, като влезе в държавата да се развихри и да измести текущия вариант, който е достатъчно агресивен и няма да се даде толкоз лесно. Ще му трябват 2-3 седмици". Това прогнозира математикът проф. Николай Витанов от Института по механика при БАН.

Витанов обаче уточни, че очаква проблемите с Омикрон да дойдат януари, а Делта вариантът да отслабва постепенно.

Oще по темата
"Проблемите ще дойдат след Ивановден, след Йордановден", смята математикът.

Според него обаче не бива да ни успокоява това, че новият вариант протича по-леко.

"Той може да нанася по-малко поражения, но понеже може да атакува повече хора за единица време, смъртността пак може да е по-висока", предупреди той.

Проф. Витанов заяви още, че при по-малко от 2 хиляди нови случая на ден дифузното разпространение у нас спира, а числото може да падне още до празниците.

В края на годината той прогнозира около 1000 нови случая на ден, а при смъртността „ще са над 50-60-70 починали на ден числата по Нова година“.

"Спазването на мерките е разковничето за борба с тази пандемия", напомни  професор Витанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

93

Мирослав

преди 2 години

Искам да видите какво точно представлява тояТова е 29 ноемвриНовият вариант на коронавируса Омикрон ще стане доминантен у нас след около три седмици.Това написа математикът и бивш член на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов в свой анализ за обстановката с пандемията с COVID-19 за днешния 29 ноември във фейсбук. Ето какво гласи публикацията на математика:

92

Анонимен

преди 2 години

този до кога ще го налагате

91

Анонимен

преди 2 години

Не-е-е-е , проблемите дойдоха на Витановден !

fallback