Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Германски учени смятат, че до края на 2022 г. коронавирусът може да се самоунищожи, каза за предаването "Брюксел 1" проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата.

"Не съм вирусолог, но доколкото знам 20 и няколко, почти 30 мутации има Омикрон, което вече е сериозно доказателство, че самият вирус се променя до такава степен, че може и да изгуби своята виталност и да се самоунищожи така, както е имало други вируси, както SARS-1 примерно преди 12 години“, обясни той.

"Има голямо проучване на германски изследователи, което прогнозира, че през втората половина на 2022 година коронавирусът ще се самоунищожи, тоест, ще се отдръпне“, каза проф. Гетов.

"Има и учени, които казват, че това ще се превърне в така наречената ендемична зараза, ще се появява в популации, където е ниско ваксиналното покритие. Разработват се вече панкоронавирусни ваксини, които да обхващат цялата гама от коронавируси (защото вирусите са ретровируси, коронавируси и така нататък), работи се много упорито в тази насока - обща ваксина за всички коронавируси изобщо в бъдеще“, анализира ситуацията експертът.

Според проф. Гетов държавите са реагирали остро срещу Омикрон заради предстоящите празници.

Целия разговор на Милена Милотинова с проф. Гетов вижте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

123

Да бе да

преди 2 години

Нали казаха, че се карал като настинка, тогава какво повече искат? Причината за смъртността, специално в БГ е една - липса на здравеопазване. Сигурно сте гледали нашенските ковид отделения, които приличат на филм на ужасите, в които болните от "супер страшния вирус " пикаят в кашони, залостени прозорци, и им слагат протоколни препарати за ковид. Тези препарати са спрени от ЕС през 2019 г, поради инвалидизиращи и други нежелани реакции - левофлоксацин, ципрофлоксацин и подобните!

122

Анонимен

преди 2 години

Че то това се знае още от началото на измисленета планмемия. Пише си го и в Библията. Всичко ще продължи 42 месеца. Само, че накрая християните ща са много измъчени и гладни, но звярът ще е убит!

121

Анонимен

преди 2 години

До Анонимен140 Брей ти знаеш и японски! Малиййййй!

fallback