Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Според ново проучване хората с алергични състояния като сенна хрема, екзема, ринит, както и тези с астма, са изложени на по-малък риск от заразяване с COVID-19. Екип от 34 британски учени установява, че страдащите от алергии, които имат и астма, е по-малко вероятно да се заразят с потенциално смъртоносния вирус, съобщава "Стъди Файндс".

Свързаните с алергии състояния като сенна хрема и екзема, които се предизвикват от алергени, са свързани с 23% по-нисък риск от заразяване с коронавирус. Вероятността да се разболеят по време на пандемията хора с атопични заболявания и астма е с 38% по-малка. Резултатите се запазват дори след като учените отчитат употребата на стероидни инхалатори.

Приемащите имуносупресори за потискане на свръхактивните реакции на имунната система (причина за алергии) са с 53% по-малка вероятност да се заразят с COVID. Изследователите обаче твърдят, че това може да се дължи на факта, че много уязвими хора са се скривали у дома през по-голямата част от пандемията.

Възрастта, полът, другите медицински състояния, храненето и употребата на хранителни добавки не са повлияли на рисковете в нито една от двете посоки. Изследователите също така установили, че вероятността азиатците да дадат положителен резултат за COVID е повече от два пъти по-голяма от тази при белите.

Проучването установява, че затлъстяването, пренаселеността на домакинството, общуването на закрито с други домакинства и работата присъствено, свързана с хора, различна от здравеопазване или социални услуги, увеличават риска от заразяване с коронавирус. Колкото по-голям е броят на хората, живеещи под един покрив, и колкото повече са посещенията на хора на оживени и претъпкани закрити места, толкова по-голяма е вероятността да се заразяват с COVID-19.

Изследователите добавят, че факторите, които излагат хората на риск от заразяване с вируса, невинаги са същите като тези, които могат да поставят някого в интензивно отделение или да причинят фатална инфекция.

Резултатите са публикувани в списание „Thorax“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase