Снимка: БГНЕС

Южна Корея прехвърли границата от 5 000 нови случая на заразяване с коронавирус за първи път и отбеляза нов пик при тежкоболните пациенти на фона опасенията, че новият вариант на Омикрон вече е в страната.

Корейската агенция за контрол и превенция на заболяванията (KDCA) отчете 5 123 нови случая на COVID-19, с което "подобри" предишния рекорд от миналата седмица от 4 115 новозаразени. По-голямата част от случаите са причинени от огнища в област Сеул, предава БГНЕС.

Броят на тежкоболните пациенти достигна рекордните 723, което натовари капацитета на болниците в района на Сеул. До вторник 89,2% от капацитета на леглата за интензивно лечение на пациенти с COVID-19 бяха заети, сочат данни на KDCA.

Още по темата

Здравните служители заявиха, че първите предполагаеми случаи на Омикрон са достигнали до Южна Корея. Властите очакват резултатите от теста за секвениране на генома при група пътници, които пристигнаха от Нигерия миналата седмица, за да потвърдят „влизането” на новия щам в страната.

Южна Корея започна да ограничава в неделя издаването на визи и пътуванията от осем африкански държави, включително Южна Африка, където новият вариант беше открит за първи път.

Министърът на вътрешните работи Джон Хе-чол заяви днес, че правителството обмисля допълнителни спешни мерки за ограничаване на разпространението и се стреми да осигури още поне 1 300 болнични легла до средата на този месец, съобщи новинарската агенция Yonhap.

Нарастването на тежките случаи е концентрирано сред по-възрастните граждани, като 84,4% от тежко болните пациенти са на възраст 60 или повече години. Случаите от заразяване са нараснали рязко сред лица над 60-годишна възраст, които бяха сред първите в страната, които се ваксинираха.

Здравните служители съобщиха миналия месец, че отслабващият ефект на ваксините е настъпил по-бързо от очакваното, което накара правителството да ускори въвеждането на бустерни дози. Близо 80% от населението е напълно ваксинирано, но само около 7,5% от тях са получили досега подсилваща инжекция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase