Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Новият вариант на COVID-19 Омикрон вече разтревожи СЗО и много държави решиха да спрат полетите с Южна Африка. Засега данните за него са оскъдни, но се казва, че няма особена разлика в протичането му.

Oще по темата

"Всичко, което знаем до момента, е в сферата на хипотетичното. Новият вариант има много висок брой мутации, както в областта на шипчестия протеин, така и другаде, които са необичайни. Знаем, че той доста бързо нараства като дял от броя на новоинфектираните във всички провинции на Южна Африка и се открива вече и в много страни", обясни пред Нова тв епидемиологът и преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина д-р Петър Марков.

 Той посочи, че мутациите на вируса индикират за по-бързо репликиране на вируса. "Има индикации, че новият вариант има сила да презаразява отново и да пробива имунитета - имунните защити", уточни епидемиологът.

Преподавателят изказа предположение, че вероятно Омикрон ще бъде малко по-заразен. "Може би ще има някаква способност да презаразява. Не очаквам чак такова голямо намаляване на защитата срещу него", допълни д-р Марков.

По думите му РНК ваксините могат да бъдат по-бързо адаптирани. Подчерта, че до момента няма данни, че вирусът успява да преодолее в съществена степен защитите от ваксината и тези на естествения имунитет.

"Не е сигурно, че ще се налага нова ваксина. Ако се наложи, по-вероятно тя ще бъде адаптирана към новия вариант. Едва ли ще има нужда от увеличаване на дозите", каза той.  


Случаи на Омикрон вече са открити в повече от 12 страни по света, доста от тях - европейски. "Не може да се изключи, че е в България. Има обаче два аспекта - дали е в България и кога ще научим, че е там. Повечето места, където е открит, са страни с развита инфраструктура за откриване на вируса", уточни д-р Марков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

60

Анонимен

преди 2 години

Докато не излезе Кунчев "на живо" със становище за Омакрон,аз не бих го възприел този нов вариант.П.П.1 Какво значи "презаразява"?Има ли упътване към вируса?Да можем да прочетем за новите му функции...да си изберем при нужда кого от всички да прихванем.П.П.2 Абе,къде е Кунчев?!Днес не трябваше ли да бъде на работа?

59

Анонимен

преди 2 години

На колко ракии си Марков? Доволен ли си от грешните пари които получаваш? Е за здраве да ги даваш!

58

Пловдив

преди 2 години

А къде е Кунчев?Той,ще ни каже за ползата от ваксината.

fallback