fallback

Коронавирусът отново изплаши света с новия си вариант, наречен от Световната здравна организация Омикрон. СЗО посочи, че той има множество мутации, някои от които са обезпокоителни.

Освен в Южна Африка, където беше идентифициран за първи път, Омикрон вече се среща и в Ботсвана, Белгия, Хонконг и Израел.

Oще по темата
Стотици пътници, пристигащи в Амстердам от Южна Африка, бяха тествани за новия вариант. 61 души от два полета са дали положителна проба и са поставени под карантина в хотел близо до летището.

От понеделник Съединените щати замразяват полетите от Южна Африка и други седем страни, сред които са Ботсвана, Зимбабве, Намибия, Лесото, Мозамбик. В щата Ню Йорк е въведено извънредно положение във връзка с Омикрон до 15 януари. Засега на територията на Щатите няма констатиран случай на новия мутирал вариант на вируса, съобщава телевизия Bulgaria ON AIR.

Австралия също отменя полетите от редица държави в Африка за 14 дни. От Кейптаун обаче изразиха несъгласие с ограничаването на полетите.  

"Забраните за полети са неоправдани. Реакцията на някои от страните по отношение на налагането на забрани за пътуване и подобни мерки са напълно в противоречие с нормите и стандартите на Световната здравна организация", настоя министърът на здравеопазването на ЮАР.

СЗО разбира за новия вариант за първи път на 9 ноември, а на 24-ти е регистриран официално в Южна Африка. Здравните експерти смятат, че трябва да минат няколко седмици, за да се прецени какво точно е действието му. Но повечето са на мнение, че сегашните ваксини ще са по-малко ефективни срещу него.

"Това е лоша новина, но не е Страшният съд", посочи структурният биолог от Оксфордския университет проф. Джеймс Нейсмит.

Вижте повече по темата във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

157

Анонимен

преди 2 години

кък а стреснал светъ. ние несме чуле у наше селу

156

Да попитам

преди 2 години

Този нов вариант трябва да оправдае буустъра или какво ? Първите не са ефективни срещу делта. Сега буустър, който след 6 месеца ще се окаже изненадващо неефективен и срещу този вариант и започваме с четвърта ваксина. Продължаваме да бием ваксини и с тях нови варианти докато свят ти се завие.. Абонаментче, без право на прекъсване

155

Бай Иван

преди 2 години

Това което природата създаде човешка ръка не може. За това ваксини те са безсилни прах в очите или капчица надежда за страхливите да не се по бъркат. Не разчитай те толкова уверено на тях. Всичко с времето си и това с ковид ще отмине иска се време и спокойствие всичко останало е паника и хаотични не обосновани не доказани действия.

fallback