Снимка: БГНЕС
fallback

България е с най-нисък брой на ваксинираните срещу COVID-19 и същевременно с най-висока смъртност в ЕС, предаде БГНЕС.
 
Процентът на ваксинираните у нас към ноември достига 29. Броят на починалите е 325 на 1 милион души за 14-дневен период. По тези два показателя страната ни се нарежда на първо място в целия Европейски съюз.
 
След нас е Румъния, където са ваксинирани само 43% – вторият най-нисък резултат в ЕС, а смъртността е съответно 267 души на 1 милион за 14-дневен период.

Oще по темата
Данните на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията показват, че колкото повече имунизирани срещу смъртоносната болест, толкова е по-малко хора умират от COVID-19.
 
На челните позиции с най-много ваксинирани са Ирландия, Португалия, Малта, Дания, Белгия, Швеция и Финландия, където са ваксинирани между 83% и 93% от населението. Тези държави са регистрирали смъртност между 0 и 29 души.
 
В Испания и Италия броят на имунизираните е съответно 83% и 82%, а броят на починалите е 3 и 9.
 
Данните поставят на показ и географски различия. Страните от Западна и Северна Европа са най-напред по брой на ваксинираните, докато държавите от Централна и Югоизточна Европа не отчитат добри резултати.

Със сравнително висока смъртност и по-малък брой ваксинирани са Полша, Чехия, Унгария и Прибалтийските страни. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

379

Иван

преди 2 години

До 407. И "ваксините" са засега. Разбирам ви гледната точка и ако имаше истинска ваксина бих подкрепил идеята. Всеки нов щам изисква нова ваксина и така до безкрай. Това не е ваксинация, а и ваксинация не се прави по време на пандемия. Принципно сте прав, но конкретната "ваксинация" е пълен цирк. Докато си пишем тук, вече говорят за нов щам ("ню") срещу който настоящите ваксини можело да не са ефективни. Не съм антиваксър (имам всички ваксини от имунизационния календар), но и това не са ваксини

378

За родину!

преди 2 години

Ти още ли не се ваксинира? Родината разчита на теб да се ваксинираш, защото изостваваме по СПИН-а, опа.... Обърках вица. Изоставаме по ваксината. *** за родината с песен на уста!

377

До 405

преди 2 години

Засега, Иване, засега. Това, че се тествате, не означава, че утре няма да се заразите и докато разберете за това, да сте заразили и някой друг вече. Чукай на дърво да го карате леко, 'щото както е тръгнало, неминуемо ще минете по реда си. Ако всички бяхме васинирани щеше да е друго - по-трудно ще се заразите, по-трудно ще заразявате останалите ваксинирани, по-леко ще го карате всички и няма да треперите ще се влошите или не. Мой приятел остави дете на 2г. сирак, ама тогава нямаше ваксини още...

fallback