Снимка: БГНЕС

Когато става въпрос за COVID-19, Израел води, а останалата част от света го следва. В продължение на почти година страната предлага на други нации поглед към бъдещето на пандемията.

Израел е в челните редици в нивото на ваксинация при възрастни и тийнейджъри. Страната първа въведе "зеления сертификат" за закрити помещения и през последните месеци оглави прилагането на трети дози.

В края на юли страната започна да предлага бустери на тези над 60-годишна възраст. От края на август бустерите са достъпни за всеки на възраст над 16 години, пет месеца след втората доза от ваксината.

Сега човек не се счита за напълно ваксиниран в Израел, докато не получи трета доза от ваксината, след като отговаря на условията за нея.

Повече от три месеца по-късно израелските здравни служители казват, че данните са ясни: бустерните ваксини са помогнали да се пребори четвъртата вълна от вируса, която обхвана страната през август и септември. В своя пик тази вълна отчита повече от 8000 нови случая на COVID-19 на ден и повече от 500 души бяха хоспитализирани в тежко състояние.

Сегашната средна стойност за седем дни е между 450 и 500 случая на ден, а 129 души са хоспитализирани в тежко състояние с вируса.

Данните подчертават сериозни разлики между хората, които са се ваксинирали с трета доза и тези, които не са. В много дни през последния месец повече от 75% от положителните случаи са сред неваксинираните, според данни на здравното министерство.

Сред хоспитализираните с COVID-19 е още по-ясно - израелските власти казват, че през октомври процентът на хората на възраст над 60 години в тежко състояние, които са получили само две дози от ваксината, е 5 пъти по-висок от тези с трета доза.

И въпреки че общият брой на случаите е намалял оттогава, разликите остават - в неделя имаше четири пъти повече хора на възраст над 60 години в тежко състояние, които са били имунизирани само с две дози, в сравнение с тези, които се считат за напълно ваксинирани с три дози, според данни на здравното министерство.

Уроци от Израел

Д-р Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести на САЩ, цитира подобни данни като причината, поради която смята, че скоро ще се препоръча на всеки да получи трета доза, след като отговаря на условията.

"Ако погледнете стриктно данните от Израел, е много ясно, че разликите в отслабването на имунитета са много по-дълбоки при възрастните хора", каза Фаучи пред NBC миналата седмица.

Урокът от Израел е този, който все повече и повече нации приемат, особено когато случаите нарастват до тревожни нива в части от Европа.

Германия препоръчва трета доза от ваксината за всички на възраст над 18 години, а в Обединеното кралство бустерите са достъпни за всички над 40 години от тази седмица.

Във Франция търсенето на бустерни инжекции рязко нарасна, след като президентът Еманюел Макрон обяви, че ще е необходима трета доза за потвърждаване на "санитарната карта" или здравната карта, която се изисква в обществения транспорт и за влизане в различни обществени и частни пространства.

А в Съединените щати бустерите вече са достъпни за всички над 18 години.

Здравните експерти казват, че въвеждането на бустерни дози в много западни държави подчертава неравнопоставеността на разпространението на ваксините в други части на света.

В Обединеното кралство 88% от хората на възраст над 12 години са получили първата си доза от ваксината, 80% са получили две дози, а 26% вече са си сложили трета, показват данните от 20 ноември. За разлика от тях, само 10% от хората в африканските страни са приложили средно първа доза, според Our World In Data, а само 7% от Африка е напълно ваксинирано, показват данните.

Страхове от пета вълна

Но не всички новини от Израел са добри - въпреки че броят на случаите е намалял от септември насам, спадът е на плато. И още по-притеснително, R-процентът - средният брой хора, заразени от всеки човек с COVID-19 - отново е над 1, според данните на здравното министерство.

Това тревожен знак, че вирусът може да се разпространява отново.

Здравни експерти, като професор Еран Сегал от израелския институт Weizmann, казват, че е твърде рано да се каже дали страната навлиза в пета вълна на вируса. Но те посочват факта, че почти 1,5 милиона души, които са получили две дози от ваксината, не са се върнали за повторната им инжекция.

"Има повече хора, чиито имунинет е избледнял с течение на времето, в сравнение с броя на новите ваксинации и бустери, което доведе до бавно намаляване на общия имунитет на населението", написа Сегал в Twitter миналата седмица.

Сега Израел работи върху задържането на тази потенциална пета вълна: Длъжностните лица насърчават неваксинираните да си получат ваксините, а тези, които отговарят на условията за бустер, да си бият трета доза. Те също така ваксинират децата и спазват превантивните мерки.

Много от новите инфекции в Израел са сред деца на възраст от 5 до 11 години, според израелските здравни служители. Кампания за ваксиниране на тази възрастова група започна в понеделник.

"Около 50% от ежедневните ни инфекции се случват в тази възрастова група под 11 години", казна д-р Ран Балисер, председател на израелската Национална експертна консултативна група за COVID-19, каза пред CNN. "Смятаме, че тази кампания за ваксинация всъщност може да обърне вълната и може би да ни върне надолу, ако имаме добър ръст на ваксинациите, както се надяваме".

Но дори при силно ваксинирано население, здравните експерти казват, че е жизненоважно мерките срещу COVID да останат в сила, особено през зимата, тъй като все повече хора се събират на закрито.

Нахман Аш, генерален директор на Министерството на общественото здраве на Израел, каза пред израелския Канал 13, че част от причината за нарастването на случаите е, че хората не спазват правила като носенето на маски.

"Прилагането на ваксини не е достатъчно", казва Аш. "Виждам, че обществеността се отпуска с течение на времето, когато степента на заразяване намалява. Хората са по-малко внимателни."

Балисер предупреди, че игнорирането на отслабващия имунитет на тези, които са получили само две дози от ваксината, "всъщност може да изложи хората на риск с фалшива увереност".

"Няма нито един магически куршум, който би бил достатъчен, за да гарантира справяне с пандемията, особено през зимата", казва Балисер. "Това ще се случи с комбинация от мерки: маски на закрито, поведение на населението, ограничения за събития на закрито и зелени сертификати и ефективна кампания за стимулиране на имунизацията."
 

Коментари Напиши коментар

288

Анонимен

преди 1 седмица

Забележете: "Около 50% от ежедневните ни инфекции се случват в тази възрастова група под 11 години". Инфекции а не болни това са деца с положителен тест, а не болни. Никъде по света не се говори за висока заболеваемост при деца или завишаване на смъртни случаи. Само не разбирам защо напират да дупчата децата с тия отрови. И в България се видя колко "много" деца от 1 до 4 клас са положителни. По 10-12 на седмица. Всичко е за едни пари, за един абонамент.

287

Готин

преди 1 седмица

До колкото знам, хората са смъртни. До момента има информация за заразените и починалите от Ковид 19. Чудя се защо няма статистика за починалите от "естествена" смърт и колко от тях са били ваксинирани. Изглежда, че не съм прав и "ваксинираните" са безсмъртни. Манипулират ни ЯКО но, защо!? Накрая на "бай Пешо-горският" ще му писне на оная работа и стане "голем търкал". Вервайте ми! Работата отива на "изуй ***"!

286

Готин

преди 1 седмица

Колкото и да съм неук и ***, не съм виждал до сега ре-имунизации през три месеца. Каква ваксина може да е тази, която не създава реален имунитет. Що за идиотия е това!? Все повече се убеждавам, че конспиративните теории са реалност.