Снимка: БГНЕС
fallback

Италианското правителство обсъжда нови строги мерки, за да спре увеличаването на случаите на коронавирус, които могат да включват ограничения за неваксинирани хора и могат да бъдат одобрени по-късно в сряда, предава Bloomberg. Мерките ще позволят само на тези с доказателство за ваксинация да посещават места като кина и театри. Правилата все пак ще позволят на неваксинираните да работят от своите офиси след отрицателен тест за вируса.

Правителството на италианския премиер Марио Драги се среща днес, за да обсъди подробностите за това как ще бъде приложен неговият така наречен "Супер зелен пропуск“ и кога ще влезе в сила.

Затягането на мерките в Италия е поредното от вълна от ограничения в целия континент, предизвикани от надигането на нова вълна от заразени. В други държави мерките бяха още по-драстични, като Австрия отново наложи пълна блокада и предложи ваксинацията срещу Covid да стане задължителна.

Германия не изключва подобен ход, а във вторник вечерта Ангела Меркел проведе спешна среща с политическите лидери, които вероятно ще сформират следващото коалиционно правителство, за да обсъдят по-строги мерки.

Във Франция правителството може да започне кампания за тестване в училищата, тъй като нарастващите случаи принуждават повече паралелки да преминат на дистанционно обучение. Президентът Еманюел Макрон ще се срещне с министри в сряда, за да обсъди влошаващата се ситуация, въпреки че не се очаква да обяви нови ограничения.

Правителствата настояват и за поддържащи дози, за да повишат защитата срещу вируса. Италия съкрати срока за поставяне на бустерна доза след завършване на първия цикъл на ваксинация от 6 на 5 месеца. В сряда Швеция обяви, че ще предложи на всички възрастни трета доза от ваксината Covid-19 след шестмесечна пауза, а Франция обсъжда прилагането на бустери за повече възрастни.

Миналият месец властите в Италия въведоха нови правила, които изискват всички работници да притежават цифров „Зелен пропуск“. Целта на мерките беше да насърчи повече хора да се ваксинират преди зимата, но предизвика протести, защото се разглеждаше като стъпка към задължителната ваксинация.

Въпреки че Италия не преживява същия опустошителен ръст на случаите като някои страни, тя регистрира постоянно увеличение на процента на положителни тестове и броя на смъртни случаи. Регионалните началници настояват за нови правила за неваксинираните.

Целият анализ на сайта на Bloomberg TV Bulgaria
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

72

доц. Мангъров

преди 2 години

Сега да обясня. Понеже вксините работят твърде добре (на 120%), се бият трети дози (бустери), за да озаптят действието на ваксините на 100% !!!

71

ДО 79

преди 2 години

Благодаря за информацията професоре.Другата лекция може ли да обясниш за самолетите дето ни пръскат.

70

Анонимен

преди 2 години

Така се оправдава безсилието на учените и управляващите срещу covid-19. Измислят се всевъзможни глyпости за да се имитира действие и загриженост.

fallback