Снимка: Bulgaria ON AIR

Благоприятният сценарий продължава да е устойчив. По отношение на COVID-19 се движим надолу както за броя на новите случаи, така и полека и смъртността започна да намалява. Контролните числа за края на месеца ги знаете: ако сценарият продължи да е устойчив, трябва да паднем под 2000 нови случая на ден и под 100 починали на ден. Това написа математикът Николай Витанов в профила си в социалната мрежа.

За декември месец съм казал три възможни сценария. На 1-ви декември ще ви пиша кой от тях ще е устойчив за месец декември.

Според Витанов базовото репродуктивно число в момента е 0.955. Това означава, че продължава разтоварването на здравната система. Очакванията са за леко ускоряване на разтоварването и за продължаващ спад на броя на активните случаи надолу към 100 000.

Той дава и статистика за смъртността (данни от сайта  https://coronavirus.bg/)
Починали в края на октомври -  23 999
Починали до 18 ноември 2021 - 27 253
Починали ноември 2021 - 3254 – (за 21 дни)
Починали за ноември 2020 - 2560

"Смъртност досега за ноември 2021 в сравнение с ноември 2020: 127.1%, а до края на месеца има още време.
Оставям ви сами да си правите изводите относно приказките, че кризата се управлявала добре.

Виждате, че новините са добри. На картата на риска съгласно плана на Министерството на здравеопазването  ситуацията не се е променила много.

Още по темата

13 области не са на ниво 4. Обстановката в Източна България е доста по-добра от обстановката в Западна България. Тук кратка бележка за възможните сценарии за декември:

1. "Ако имаме акъл в главата": Кафявата област в Западна България ще намалява, 6-те области в централна България може да минат на ниво 3 на риск.
2. "Тибет": ситуацията няма много да се промени в сравнение със сегашната и цял месец ще гледате карти, подобни на днешните
3."Ако нямаме акъл в главата": Зоната от области на нива 4 ще спре да се свива и ще разпочне да се разширява на изток. 

Прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост показва, че не се очаква влошаване на ситуацията през тази седмица, но че и подобряването на ситуацията е относително бавно. Броят нови случаи на 100 000 население се очаква да продължи да спада.

Картата на риска съгласно нашата методология ни казва обаче: Всичко това добре и до края на месеца се очаква да се разведрява ситуацията, особено със смъртността, но внимавайте. Всичко без Кърджали е още виолетово.

Рисковете са налице и докато дифузното разпространение на вируса е доминантно, ще продължава да ги има.
В заключение - вършете си работата, живейте си живота, но се пазете. Спазвайте три шарана дистанция, стойте далеч от места на масови събирания. Като се приберете в къщи, измийте си добре ръцете. Ей такива, елементарни неща", съветва математикът.  

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase