Снимка: БГНЕС
fallback

Ако ваксинацията в България беше станала задължителна, това правителство щеше да влезе в историята, заяви пред bTV бившият служебен министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков. Според него следващият здравен министър трябва да предприеме тази крачка.

По думите на д-р Аспарух илиев, експерт по безопасността на ваксините и ръководител на лаборатория по инфекция на мозъка в Берн, мерките, които имаме у нас срещу COVID-19, се изпълнямат проформа.

Специалистът смята, че истинска проверка на тези мерки не се извършва и това е причината да сме трудно съпоставими с останалите държави. Той коментира и ситуацията в Австрия, където макар и малкият брой починали, е взето решение за задължителна ваксинация.

Д-р Илиев определи няколко проблема на пандемията в страната: "Първият е, че има COVID, вторият е, че българинът е с много лошо здраве. Ние сме шампиони по сърдечно-съдови заболявания във всяка форма - хипертония, затлъстяване, нашият начин на живот е много лошк и когато имаме много висока заболеваемост, това се отразява и на смъртността", обясни д-р Аспарух Илиев.

Oще по темата

"Ако си представим ситуация, в която всички решаваме да сме противници на червения светофар, започнем да минаваме на червено и започнат много катастрофи, дали вътрешният министър ще излезе и ще обяснява, че нещата са по-добре или ще мобилизира полицейски сили, които да контролират движението", попита д-р Мирослав Ненков.

Според д-р Илиев ЕК е в състояние на тревога заради ситуацията у нас. "В рамките на ЕС ние сме единствената държава, която с такава висока смъртност не се взима никакви мерки, а това противоречи на европейсите ценности. В другите държави щеше да има оставка на правителството и избори", посочи той.

По думите на д-р Ненков няма нищо лошо в това вътрешният и здравният министър да кажат, че не могат да се справят с контрола на мерките.

"За да се предприемат решителни стъпки за овладяване на тази здравна криза, трябва мощно политическо доверие", смята той. Според него първата стъпка е новият здравен министър да въведе задължителна ваксинация от 1 февруари.

"На първо място трябва да се направи представително проучване какъв процент от хората в България са преболедували коронавируса. На второ място трябва да се прилагат строго мерките и на трето място да се мисли за въвеждане на задължителна ваксинация, защото прекалено много време изгубихме и прекалено много хора умират", отсече д-р Аспарух Илиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

580

Анонимен

преди 2 години

Е те тук не сте познали. Вие май българите не ги познавате ало европата да не ви боцнем ние

579

Анонимен

преди 2 години

Нека да въвеждат. Тамън да си изплатя ипотеката, като осъдя страната. Тук нито по конституция, нито по международно право не може да се въведе такова нещо. Нека се опитат и моментално пускам дело, че ми писна да я плащам тая ипотека. Чакам с нетърпение действайте господа *** политици.

578

В.

преди 2 години

До предходния. Ненков произлиза от Нянков, но нали имаше закон да промениш името си ако е нещо неприлично. Та твърдя: този човек е алчен използвач и службогонец. При това е станал лекар най-вероятно за да ползва предимството да си в здравната система като имаш наследствена обремененост. Та толкоз. Иначе владее вицове.

fallback