Снимка: БГНЕС
fallback

От днес нататък няма да се изисква писмено информирано съгласие за поставяне на ваксина срещу коронавирус, както не се изисква за други ваксини. Това съобщи здравният министър Стойчо Кацаров на брифинг.

Oще по темата
Кацаров посочи, че няма правни и здравни аспекти за това.

От днес е факт и издаването на сертификат за повторно боледуване - ако са изминали повече от 90 дни от регистриране на първото заболяване.

От вторник ще има открита телефонна линия за гражданите по въпроси, свързани с медицинския аспект на ваксинацията, на която ще отговарят лекари.

Кацаров каза, че малко се е огорчил от казаното от кандидата за президент проф. Анастас Герджиков за здравната система.

Казаното от проф. Герджиков не е вярно, до стотинка са изплатени средствата на лечебните заведния и по клинична пътека и парите на първа линия. Следващата седмица вероятно МС ще гласува допълнителни средства за първа линия, които да бъдат изплатени, обясни министърът.

Кацаров допълни и че не отговаря на истината, че лечебните заведения нямат лекарства. Издадох заповед още на 1 септември за забрана на износа, до този момент не е имало никакъв проблем за лекарствата, необходими за лечение на ковид, категоричен е той.

Министърът уточни, че не се налага да използваме механизма за гражданска защита на ЕС, но сме в постоянен контакт с Брюксел.

900 хил. щадящи теста са предоставени на МОН, до този момент са използвани 50-60 хил. В момента тече процедура за обществена поръчка за 1 млн. теста в рамките на следващите седмици, днес е договарянето, обясни министърът.

Тези тестове са щадящи. Кацаров каза, че препоръчва в МОН да обсъдят дали големите ученици 8-12 клас да не се тестват с обичайните тестове за възрастни, още повече че те могат и да се ваксинират.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

173

Анонимен

преди 2 години

До Анонимен 187 - Ами ето как - ще имаш средста за да оелееш, за инвестиция, за бизнес. А ако си инвалид без пари и някакви доходоносни умения, които можеш да прилагаш въпреки щетите, то ... лошо.

172

Анонимен

преди 2 години

До Анонимен 181, и да ти платят ако станеш инвалид това как ще ти помогне? Има такива случаи на инвалидизирани хора. За починалите да не говорим, някой като почине го водят от ковид а не от ваксината. Проблема е че не се знае какво причинява сериозните странични ефекти при привидно здрави хора. Отделно производителя специално Пфайзер има клауза в договора която ги освобождава от всякаква отговорност. А този договор в голямата си част никъде не може да се види защото е тайна.

171

( '_' )

преди 2 години

Уважаеми , г-н министър , когато подтиквате хора да участват във фаза ЕКСПЕРИМЕНТ на определен медикамент, и на всичкото отгоре ги карате да поемат цялата отговорност безусловно,мисля че сте в голям грях.

fallback