Снимка: БГНЕС

Според експерти от Великобритания отслабването на имунитета може да доведе до смърт от COVID-19 дори и при напълно ваксинирани хора. Което ни кара да си зададем въпроса - колко защита ни остава?

Имунната система има две големи роли – да спре вируса да ни зарази, а ако това не се получи - да изчисти телата ни от инфекция.

Нека си представим имунната система като средновековен замък - около замъка е враждебна и безмилостна армия от коронавируси, които отчаяно искат да проникнат. Първата ви защита е външна стена, патрулирана от легион стрелци. Това са неутрализиращите антитела на тялото ви. Ако успеят да задържат вирусната армия, няма да се заразите. Но ако стените се рушат, тогава вирусът ще влезе вътре. Той е нахлул в замъка и вече сте инфектирани

И все пак не всичко е загубено. Все още има войски вътре в укреплението в сърцето на замъка. Това са вашите памет B- и памет T-клетки. Подобно на рицари на коне, те могат да събират войските, да ръководят имунологичната атака.

COVID ваксините обучават войските на тялото ви - това включва както антителата, така и онези клетки на паметта, които реагират на инфекция - да се справят с коронавируса.

Поне един от тези защитници отслабва и това не е изненада. Това се случва след всяка ваксина или инфекция.

"Има достатъчно доказателства, че антителата намаляват с времето", казва проф. Елинор Райли, имунолог от Университета в Единбург.

Дезертьорството на тези стрелци с антитела от техните постове е влошено от появата на варианта "Делта". Армията на този вариант е подобна на първата, но този път е довела със себе си пещерен трол и обсадни оръжия.

Може би сами сте забелязали последствията от това – хора, които познавате, които са получили две дози от ваксината, но все пак са се заразили с COVID-19. Изследване, което не е официално публикувано, изчислява, че ваксината AstraZeneca намалява всяка форма на симптом на COVID с 66% малко след втората доза. Пет месеца по-късно тази цифра пада до 47%. За Pfizer числата падат от 90% на 70%.

Това очевидно е проблем за правителствата, които се опитват да овладеят разпространението на вируса. Дали вирусната инвазия ще причини сериозни щети, докато се опитва да изгори и да си проправи път през тялото ви, сега зависи от втората ви линия на защита. Въпреки това ваксините сега държат по-малко хора извън болницата.

Проф. Адам Фин от Университета в Бристол и правителствен съветник по ваксините казва: "Виждаме значителен брой неваксинирани и ваксинирани хора, които отиват в болница. Защитата, която имате срещу относително лека инфекция, отслабва по-бързо, но защитата от влизане в болница или смърт намалява по-бавно.

По-големият риск от нужда от болнична помощ или дори от смърт е концентриран при възрастните хора.

Преобладаващото мнозинство от смъртните случаи при хора, които са били двойно ваксинирани, са били сред тези над 70 години. Хората от тази възрастова група все още са много по-добре от тези, с които споделят рожден ден, но той е отказал да се ваксинира. Рисковете при по-младите възрастови групи, които са били двойно ваксинирани, са малки.

Постоянното нахлуване на времето остарява всяка клетка в нашето тяло - включително тези, които съставляват имунната система. Остаряването прави по-трудно тренирането на имунната система с ваксини и тя реагира по-бавно, когато пристигне инфекция. Може да се окаже, че когато антителата са намалели достатъчно, тази слабост в имунната система е разкрита.

"Възможно е по-възрастните хора първоначално да са имали защита, но сега тези антитела са отслабнали, а те може и да нямат втора линия на защита", казва проф. Елинор Райли. "Може би затова виждаме възрастни, крехки хора да умират, въпреки че са ваксинирани с две дози."

Всичко това е наслоено върху факта, че с възрастта има тенденция да здравето да се влошава. От началото на пандемията възрастта е един от най-големите фактори за вероятността да умрете от COVID-19. Най-възрастните хора също бяха първите, които бяха ваксинирани, така че имунитетът им е имал повече време да отслабне.

Хора, които започват с отслабена имунна система, включително болни от рак, имат съвсем различен проблем, тъй като телата им не реагират толкова добре на ваксините.

"Техните антитела намаляват със същата скорост като здравите хора, но очевидно започват от по-ниска точка", казва д-р Хелън Пари от Университета в Бирмингам

Струва си да се отбележи, че има важни разлики между ваксините Oxford-AstraZeneca и Pfizer-BioNTech, които са свършили по-голямата част от работата по защита на хората.

"Изглежда, че  различните препарати са добри в различни части на имунната система", казва д-р Пари. "ИРНК ваксините (Pfizer) са наистина мощни при образуването на антитела, ваксината AstraZeneca е наистина добра в генерирането на Т-клетъчни отговори."

За да се върнем в замъка, Pfizer може да е по-добър в екипирането на външните стени със стрелци, за да държи COVID отвън, докато AstraZeneca е добра за вътрешността на крепостта.

Добрата новина е, че дори и при отслабване, това все още са изключително добри ваксини. В началото на пандемията хората мечтаеха за ваксина, която може да намали смъртността с 50%. Дори при отслабване и в най-рисковите възрастови групи, тази защита все още е в диапазона на 80-90%.

"Дори и най-лошите случаи, шест месеца по-късно, са по-добри от това, на което се надявахме, когато проектирахме тези ваксини", казва проф. Фин. "Все още са много добри".

Още по-добрата новина е, че вече има доказателства, че бустер кампанията, която е достигнала до повече от 11 милиона души в Обединеното кралство, дава резултат.  Данните на Службата за национална статистика показват, че нивата на антителата - тези първи защитници срещу инфекцията - отново са се повишили при най-възрастните възрастови групи.

"Да дадете бустер на най-възрастните хора е правилен ход", казва проф. Фин.

Сега всички следят отблизо цифрите, за да видят дали това намалява броя на случаите и смъртните случаи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase