Снимка: БГНЕС
fallback

65% от населението на Австрия е ваксинирано срещу COVID-19. Но този процент не е достатъчен - броят на инфекциите продължава да расте, а правителството бе принудено да вземе крайни мерки - локдаун за онези, които не са се имунизирали срещу коронавируса.

Сред тях е и Карина, учител по йога от Виена. Тя не е ваксинирана и няма намерение да се ваксинира. Затова сега тя е под карантина, като около два милиона други неваксинирани австрийци.

На Карина й е позволено да напуска дома си само по съществени причини като работа или пазар за хранителни стоки и й е забранено да влиза в кафенета и ресторанти. С екип на BBC тя се среща в парк, където й е позволено да тренира.

Карина казва, че не разбира причината за локдауна и че това я кара да се чувства тъжна.

"Тази сутрин минах покрай някои кафенета", споделя тя. "Малко е странно да погледнеш вътре и да знаеш, че не можеш да влезеш. Това те кара да се чувстваш наистина изключен и изгонен. Аз съм един от тези хора, които са превърнати във враг. Това не изглежда добре."

"Не искам хората да се разболяват. Внимавам. Тествам се. Не съм изложен на много голям риск от COVID-19 и чувствам, че това е много лично решение. Разбирам хората, които се ваксинират и тези, които не искат да се ваксинират."

В няколко части на страната имаше демонстрации в знак на протест срещу локдауна.

Полицията казва, че ще извършва произволни проверки на място на хората на обществени места и ще глобява всеки, който не може да покаже сертификат за ваксинация или възстановяване от COVID.

Около 65% от населението на Австрия е напълно ваксинирано. Това е едно от най-ниските нива на ваксинация в Западна Европа. В момента в страната се наблюдава най-високият процент на ежедневни инфекции от коронавирус от началото на пандемията.

Канцлерът Александър Шаленберг казва, че правителството е било принудено да действа поради нарастването на новите инфекции. Той допълни, че процентът на ваксинация е "срамно нисък" и "ще ни държи в капана на порочен кръг, от един локдаун до друг".

Откакто мерките бяха затегнати, много австрийци решиха да се ваксинират. Пред един център за ваксинация във Виена се образуваха дълги опашки. Някои идваха за бустер, други - за първите си дози.

Д-р Томас Секереш, ръководител на Австрийската медицинска камара, казва, че се надява процента на ваксинация да се повиши до 80% или повече.

"Знаем, че ваксинацията е единственият начин за намаляване на броя на инфекциите", категоричен е той. "Знаем това от други страни. Надяваме се, че локдаунът за неваксинирани австрийци ще бъде достатъчен, за да намали броя на заразените. Но експертите не са сигурни в това. Може би ще ни трябват допълнителни мерки, за да постигнем целта за намаляване на броя на болните."

Много австрийци приветстваха увеличаването на процента ваксинирани, но някои са загрижени, че локдаунът за неваксинирани нарушава конституциата.

Карл Велер, бизнесмен от Виена, казва, че подкрепя ваксницията. "Това е необходимо за нашето здраве и икономика", споделя той. "Но аз мисля, че е катастрофа, да има разделение между ваксинираните и неваксинираните. Хората започват да стават все по-ядосани и се страхуват."

Пазаруването на дрехи и други неща, които не са от първа необходимост, вече е възможно само за ваксинираните.

Дорис, която беше навън в центъра на Виена, казва, че търпението й се изчерпва за онези, които не искат да бъдат имунизирани.

"Единственото решение е всички да бъдем ваксинирани. Това е единственото решение. В противен случай имаме проблем, който ще остане доста дълго време. А наистина трябва да се отървем от него", на мнение е тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

257

Нострадамус

преди 2 години

Няма сила на земята, която може да ме накара да се ваксинирам. Преминах ковид 19 с лека кашлица и втрисане (вечер), телесна температура около 37 до 38 градуса. Липса на обоняние над 75 дни. Без пневмония. Без посещение при лекар, без тестване. 14 дни ме тресеше вечер за около 10-20 минути, изпотяване и кашлица (суха), воден секрет от носа. Нищо особено. Спеше ми се повече от обикновено.На моменти се чувствах отпаднал и първите два - три дни имах главоболие. Не съм приемал никакви медикаменти.

256

Анонимен

преди 2 години

Голяма си изпращялка бе Иванов

255

JJIvanov warnings

преди 2 години

НЕВАКсинираните - НЕПРЕБОЛЕДУВАЛИ СА ЗДРАВИТЕ..Преболедувалите са РИСКОВИ вкл много от тях са Заразни.заразени автомобили ,домове ,дрехи..Ваксинираните се следят ОБЕМНО ПРЕЦАКВАЩО През нагло престъпна диверсионно терористична техника монтирана в лични документи/паспорти,лични карти и в смартфони..У нас ги следят прецакващо с "здравно осигурителни" книжки с холограмни оръжия.

fallback