Снимка: БГНЕС
fallback

В Русия отново беше отчетена рекордна смъртност от коронавирус. На този фон създателят на първата руска ваксина срещу Covid-19 призова за въвеждане на задължителна ваксинация в страната.

През изминалото денонощие бяха регистрирани 1239 смъртни случая. В същото време се наблюдава известен спад на заболеваемостта, след като дните от 30 октомври до 7 ноември бяха обявени за неработни на територията на цялата страна.

Повечето специалисти са на мнение, че мярката може да забави, но не и да спре разпространението на инфекцията.

Александър Гинцбург, директорът на националния център по епидемиология и микробиология “Гамалея”, където беше създадена първата руска ваксина срещу Covid-19 “Спутник V” се обяви за включването ѝ  в задължителния имунизационен календар, съобщи БНР.

В интервю за “Российская газета” Гинцбург каза, че за да бъде победен коронавирусът трябва да бъдат ваксинирани 70-75% от населението на страната. В момента този процент е 34.

Председателят на конституционния комитет на горната камара на руския парламент Андрей Клишас увери, че задължителната ваксинация не противоречи на конституцията. Той добави, че подобна инициатива първо трябва да бъде одобрена от парламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Анонимен

преди 2 години

Диктатурата в Русия иска това. А демокрацията в Германия иска същото.

35

Анонимен

преди 2 години

Значи няма да ходя в Сибир, хаха

34

Анонимен

преди 2 години

"Първата руска ваксина и първата в света. Но това някак си елегантно г подминавате." ------------------------------ Да, подминават вече и факта, че формулата за Спутник елегантно е взета от Оксфорд.

fallback