От днес всеки може да изследва нивото си на антитела и да получи "зелен сертификат".
 
"България не е първата държава, в която се издава такъв документ на преболедували. Антителата трябваше да бъдат основание за "зелен сертификат", както се прави в Швейцария, в Австрия. Но беше грешен начинът, по който сертификатът се въведе у нас - от днес за вчера", коментира кандидатът за депутат от БСП проф. Георги Михайлов пред Bulgaria ON AIR
 
Той е категоричен, че ефектът на "зеления сертификат" у нас няма да е голям.
 
"Той е отражение на усилията на държавата срещу Ковид-19. Когато имаш висок процент ваксининарни, може да го въведеш, а при 20% само се създаде голямо напрежение за обществото. У нас много малко тесни специалисти коментират пандемията и начините за справяне с нея. Станахме като във футбола - всички са специалисти по Ковид-19", добави проф. Михайлов.
 
Кандидатът за депутат подчерта, че БСП все още настоява за оставката на служебния здравен министър Стойчо Кацаров.
 
"Имаше серия от неудачни последователни действия на МЗ. Има пропуски в борбата с пандемията. Ние още лятото предупредихме Кацаров, че в плана му има неясноти и неразумни неща. БСП отдавна предлага да има болници, специализирани за пациенти с Ковид-19. Изключиха личните лекари със създаването на Ковид зоните, които не са ефективни", посочи социалистът.
 
Относно купуването на гласове той коментира: 
 
"С помощта на МВР беше снижено купуването на гласове при последните избори. Малко странно изглежда сега появата на машини в складове на "Сиела Норма", но в случая малко повече кипи бурята в чаша вода. Подобен тип устройства имат многократни степени на защита и трудно могат да бъдат манипулирани", коментира той.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase