Отговор на въпроса: "Вие лично ваксинирахте ли се срещу COVID-19?" Снимка: Екзакта
fallback

Проблемите, свързани със здравните аспекти на кризата с COVID-19, тревожат близо две трети от българите. Това показва проучване на "Екзакта Рисърч Груп", проведено между 29 октомври и 5 ноември сред 1025 пълнолетни български граждани в 123 гнезда, в 91 населени места от цялата страна.  Изследването е финансирано със собствени средства на "Екзакта Рисърч Груп".

Страховете могат да се преодоляват чрез системна и последователна работа, която да ангажира авторитета на институциите, на специалистите, на лидерите на мнения, на политиците и на медиите, препоръчват анализаторите.

Oще по темата

"Екзакта" регистрира слаба положителна промяна в нагласите за ваксиниране. Общо 33 на сто заявяват, че вече са ваксинирани с 1, 2 или с 3 дози. Други 18 процента заявяват, че още не са ваксинирани, но възнамеряват да го направят скоро. 11 на сто изтъкват като причина да не са ваксинирани медицински противопоказания. 38 процента посочват, че не са ваксинирани до момента и че нямат намерение да се ваксинират.

По-често твърдят, че вече са ваксинирани хора на възраст над 60 години /32,8 на сто от тях/, както и такива на възраст 40-49 години /26,4 на сто от тях/, висшисти /36 процента от тях/ и столичани /35 на сто от тях/.

По 30 процента от симпатизантите на БСП, ДБ и ПП са напълно ваксинирани, а сред симпатизантите на ГЕРБ този дял е значително по-висок - 41 на сто.

Най-много нежелаещи да се ваксинират има сред младите хора на възраст 18-29 години /56 процента от тях/, както и сред хората на възраст 30-39 години /45 процента от тях/. По-често не желаят да се ваксинират жителите на населените места извън София.

Като цяло поддръжниците на ваксинирането (хора с една, две или три дози, както и такива, възнамеряващи скоро да се ваксинират) преобладават сред симпатизантите на ДБ - 70,3 на сто, на ГЕРБ - 69 на сто, и на ПП - 55,6 процента. При ДПС този дял е 49,3 процента.

Противниците на ваксинирането имат превес сред симпатизантите на ИТН - 56,6 на сто, на БСП - 52 процента, на ИБГНИ - 55 на сто, и на "Възраждане" - 75 процента, както и сред негласуващите и колебаещите се дали изобщо да гласуват - по 63 на сто от двете категории.

Вторичният анализ показва, че личният опит с ваксините е определящ фактор за мнение по целия кръг от въпроси, свързани с мерките срещу разпространяване на инфекцията.

Настоящото национално изследване на "Екзакта Рисърч Груп" е проведено в периода 29 октомври - 5 ноември 2021 г. сред 1025 пълнолетни български граждани в 123 гнезда, в 91 населени места от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци, която възпроизвежда структурата на населението по местоживеене, пол и възраст. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано face to face интервю. Максималната грешка при 50%-вите дялове е +/- 3%.
Изследването е финансирано със собствени средства на "Екзакта Рисърч Груп".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

158

До брейниак

преди 2 години

Ти пък щото не си избрал да вярваш в една гледна точка. Такива като теб изобщо не са и допуснали, че може да грешат, но обвиняват другите в хейт. Напротив, вие сте хейтърите и не само, ами и настоявате всички да направят като вас, защото "разгеждате всички гледни точки". Лицемерие!

157

Q

преди 2 години

Къде е Кунчев? Съобщи преди доста време, че е заразен с ковид, и оттогава нищо не се чува за него. Да не би да има някаква омерта сред медиите да се мълчи къде е Кунчев? Ако си е у тях и си пие чайче, що не го включат онлайн за едно интервю? Ей така, да го видим как леко кара ковида, след като се е ваксинирал. Ако е хоспитализиран...ами недейте да мълчите, уважаеми медии. За Чорбанов не мълчахте, когато беше в болница, нали?

156

Анонимен

преди 2 години

"За ковид" се притесняват няколко хипохондрика и страдащи от други психични отклонения, вкл. фобии. Отдавна нормалните хора прозряха истината. Истинските притеснения са всъщност от ковид-фашизма и геноцида, на който вече близо две години се подлагат хората по света.

fallback