Снимка: архив, БГНЕС

В Гърция се обсъжда мобилизация за частните лекари заради разрастването на пандемията, съобщава електронното издание на гръцкия вестник "Прото тема".

Всеки ден в болниците влизат стотици болни с COVID-19. Случаите нарастват в цялата страна, като особено усложнена е ситуацията в Северна Гърция, която е център на пандемията в последните три седмици. 35 на сто от пациентите, които се нуждаят от болнично лечение, са настанени в болници в областите Македония и Тракия.

Още по темата

Данните показват, чe 67 на сто от заразените само вчера са в активна възраст - студенти, работещи и родители, които всеки ден са в контакт с десетки други хора.

Заради недостиг на медицински персонал се обмисля обявяване на мобилизация за лекари с частна практика, които да бъдат насочени към болнични заведения в северната и централната част на страната. Въпреки предлаганите финансови стимули, достигащи до 250 евро за дежурство от 24 часа, интересът на лекарите към попълване на празните места в болниците е слаб, посочва изданието.

За мащабна полицейска акция през уикенда, с която ще бъде проследено прилагането на новите мерки за ограничаване разпространението на вируса, пише още "Прото тема".

Правителството обяви мерки, които засягат предимно неваксинирани лица, които трябва да представят отрицателен PCR или бърз тест при посещение на банки, обществени институции, търговията на дребно, смесени пространства на заведения и фризьорски салони. Очаква се в акцията да бъдат включени осем хиляди полицейски служители. Проверките ще обхванат цялата страна. Ще бъдат проверени нощни заведения, заведения за хранене, големи търговски центрове. Глобите за нарушителите достигат до 5 000 евро.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase