Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

В средата на седмицата между 14-ти и 21-ви смъртността и броят активни случаи ще достигнат локални пикови стойности и се очаква полека да започнат да намаляват (вторниците не ги броим). Много е важно това намаляване като почне, да не спира. Това е предпоставката за спокойни Коледни празници, пише в поредния си дневен анализ математикът Николай Витанов от Facebook.

Ако изглупеем да тръгнем пак нагоре по стълбата на увеличаване на броя на случаите във втората половина на ноември, декември няма да е весел. Тъй, че , пиша ви кога се очаква да се обърне тенденцията към натоварване на здравната система, оттам нанатък каквото сготвите, това и ще имате на трапезата за Коледа като резултати от пандемията.

Тази информация е за хората, които искат да знаят какво очаквам, че ще се случи с пандeмията в близките дни.
Информацията е такава, каквато излиза от компютрите. Добро или лошо, това излиза, това ви пиша.
Вече е ясно, че вторичният пик на вълната беше през октомври, както беше предсказано. Максималният брой случаи бе малко под 7000, което също е добра съвпадение с предсказанието ми за 7000 - 7500 регистрирани случаи, които може да намерите из старите новини отпреди 2 месеца.

Oще по темата

Както отдавна знаете, намираме се в Долината на плача - много нови случаи, висока смъртност, припомня Витанов но добавя, че добрите новини продължават. 

"Базовото репродуктивно число вече пети ден е под 1.3. Тази сутрин е 1.199. Обхвата на заразата се разширява, здравната система е в режим на техническо и кадрово претоварване, но ще устиска. Какво ще им е на хората от първа линия и на поддържащите ги е друг въпрос. Тежко ще им е. Но можем да се гордеем с тях.

Писах вчера, че активните случаи се очаква да прехвърлят 110 000 и да тръгнат към 115 000. За хората на първа линия и шефовете на болници - ориентировъчното число за максималното натоварване на здравната система по отношение на активни случаи - 125 000 - 130 000. В момента са около 108 000. Можете да се направите сметката - още 20% нагоре от това, което имате. Извинявайте, че ви го пиша така увъртяно, но вие ще си направите сметката, а пък психическото състояние на хората ще бъде запазено.

Друга позитивна новина е, че ндикаторите, характеризиращи разпространението на заразата, спряха да растат - замръзнаха на място, този за София-град даже падна и то не малко, което е добра новина. Стойностите обаче са си високи, което показва, че новите случаи няма да намалеят рязко. Но няма да станат и 20 000 на ден, за целта индикаторите трябва да тръгнат рязко нагоре, а те не го правят. С две думи - експоненциалният растеж приключи - мечката заспа и ако не я дърпаме за опашката, ще си спи. Пиша ви го това, защото компютрите казват, че не е малка вероятността да се намерят групи от хора, които да почнат да пробват да дърпат заспалата мечка на експоненциалния растеж за опашката. 

Статистика за смъртността (данни от сайта  https://coronavirus.bg/)
Починали в края на октомври -  23 999
Починали за ноември 2021 - 24 589
Починали ноември 2021 - 590 – (за 3 дни)
Починали за ноември 2020 - 2560

Но един въпрос от викторинката на Витанов: Какво мислите за числото 3000? А за числата над 3000?

Най-напред картата на риска съгласно плана на Министерството на здравеопазването. Ситуацията си остава сложна - 27 области се очаква да са на ниво 4, през тази вълна Кърджали ще е изоглавен от общата танденция, както беше Видин при предишната вълна (винаги съм казвал, че пандемията е процес с памет - помните още панаира с кебапчета и сръбско във Видин, след който нещата там тръгнаха на зле и още не може да се оправят. Обяснението е просто - системата има памет. Процесът не е от тези, дето ги има по учебниците по теория на вероятностите.)
На прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост проблемната област в Западна България се мъчи да се възстанови. Кодовата дума тук е мъчи се. Ами не и помагайте, оставете я да се мъчи - това е моят съвет за седмицата, когато ще съм в чужбина. Става дума за хората от София-област. Ако вие не й помогнете, няма да се възстанови.

Иначе на картата на риска по нашата методология нещата са си напълно виолетови. Тоест, случаите може и да поспаднаха, но отбой не бива да се свири в никакъв случай. Като се появи зелено по тая карта - тогава.
Знаете, че аз бях този, който каза, че тотален локдаун няма да има и че приказките за него ще почнат да отшумяват. Тренда на растеж на новите случаи се пречупи (засега), писах ви, че след около 2 седмици  се очаква да се пречупят и други трендове. Ако не дърпаме заспалата мечка за опашката, ще минем и без тотален локдаун. Политически също е неизгодно да се налага - до изборите има 10-на дни, ако се наложи локдаун, ефекта няма да се е почувствал дотогава, а виж, народът ще е разярен (особено тези, които имат зелени сертификати).

Тъй че заминавам за чужбина и си мисля, че тотален локдаун няма да се наложи, пък като се върна, ще видим какво е станало и ще коментираме. С две думи - пожар - чок, локдаун - йок.

С две думи - обстановката се поотпуска, но продължава да е неприятна. Е, докато се върна, по-лошо от това, което е, не се очаква да стане. Правете каквото искате, ходете, където искате. Но стойте на достатъчна дистанция от другите и не се заседявайте много на места, където има много хора. Минимизирайте възможността някой да ви зарази - стойте далеч от места на масови събирания. Като се приберете в къщи, измийте си добре ръцете. Ей такива, елементарни неща. Който иска, може и да се ваксинира (ама не е задължително). Пазете се.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

131

Доктор Спок

преди 2 години

Има ваксини - има зараза!Няма ваксини - няма зараза!Колкото повече ваксинирани, толкова повече болни, защото ваксинираните никой не ги тества, а заразяват!Да благодарим на неграмотните гастарбайтери от Германия, Англия, Белгия и Испания, които като ваксинирани сееха зараза цяло лято из България в моментите, в които имаше по 10 човека заразени в цялата страна и българите си живееха нормално!

130

Анонимен

преди 2 години

До Колю По рак не сме били на челни места.

129

Анонимен

преди 2 години

Чучи, кога ще прочетеш нещо по въпроса, за да не ръсиш глупости?

fallback