Снимка: БГНЕС

Министерството на здравеопазването трябва да обясни дали се вземат мерки срещу фалшивите сертификати, заяви пред БНР бившият директор на Националния център  по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

„И най-важното е - тези ваксинирани, които са попаднали в болница, а имат документ, че са с ваксина срещу Covid-19, взета ли им е веднага кръв, за да се докаже дали тези хора са ваксинирани или - не. Досега това не е правено, въпреки че някои специалисти го предлагахме от доста време", коментира той.

Кантарджиев подчерта, че при ваксиниране 5 до 10% от хората не изграждат силен и адекватен имунен отговор, както и на 1000 ваксинирани е възможно 50-60 души да се разболеят, "но ще го прекарат по-леко".

Още по темата
"Беше пропуснато времето за една правилно провеждана кампания за ваксинация в месеците, в които нямаше епидемично разпространение в страната и можеше да се направи безпрепятствено ваксинация. Това не беше направено, защото МЗ беше окуражавано - и политически, и медийно - за дейността, която извършва, сега виждаме плодовете от тази дейност", коментира бившият директор на НЦЗПБ.

"Делта плюс не е нов щам, а е подвариант на известния индийски вариант. Няма нищо страшно в него, нищо опасно, нищо по-различно в прекарването на заболяването. Нито е по-смъртоносен, нито е по-прилепчив. Това не е нов вариант, това е един от 117-те подварианта на Делта варианта и се казва AY42. Предполага се, че той се разпространява с 10% по-бързо от варианта Делта плюс, посочи професорът.

“Този подвариант AY42 се покрива от сегашните ваксини и преболедувалите коронавируса имат защита срещу него, подчерта проф. Кантарджиев.
 

Коментари Напиши коментар

69

Анонимен

преди 6 месеца

Министерство на здравеопазването да дава изявления? Ама това да не е тиквон и неговите калинки. Всичко е супер и пари бол.

68

До 60

преди 6 месеца

Ако беше лекар, щеше да си наясно, че лесно могат да те хванат.

67

До 66

преди 6 месеца

Прави се тест за IgG антитела и за Т-клетъчен имунитет. Ако липсват и двата вида си с фалшив сертификат.