Снимка: БГНЕС
"За заповедите във връзка с пандемията на МЗ в началото можеше и да има извинение, че не са били съвсем ясни и точни какво може и какво не може да се прави. Сега обаче, година и половина след началото на Covid кризата  това не бива да се случва. А  те продължават да бъдат хаотични и неясни".
 
Това коментира пред БНР Мария Шаркова, адвокат по медицинско право.
 
"Това касае и казуса, че с новата заповед вече сертификат при първа доза няма да се получава веднага, а след 15 дни. Като цяло Министерство на здравеопазването месеци по-рано трябваше да подготви хората за навлизането задължително зелените сертификати. А не сега да побългаряваме този сертификат и да предвиждаме различни изключения, които не почиват на базата на науката и да одобряваме хора с една доза, да получават зелен сертификат. Защото в епидемиологията се работи чрез оценка на риска. В останалите държави този риск е оценен.
Още по темата
 
И всичко това се случва на базата на това, че Министерство на здравеопазването първо не спазва собствения си план за пандемията. Имаше и дълъг период на бездействие.
 
А предприемането на своевременни и адекватни противоепидемични мерки не е въпрос на оперативна самостоятелност на този орган. А е въпрос на задължение да се създаде такава организация в държавата и на здравната система, която да не позволи да се стигне до изчерпване на ресурсите и до ограничаване на медицинската помощ и правото на пациента да получи правилна медицинска помощ", поясни още адвокатът по медицинско право. 

Коментари Напиши коментар

35

Анонимен

преди 7 месеца

До До 11 Правилно! По-добре да спазва мерките, отколкото да вкара в организма си недоразработен медикамент, който съдържа и омаломощена зараза.

34

Анонимен

преди 7 месеца

Този сертификат е само едно средство за принуда. Нито е логично, нито правно обосновано. А този "адвокат" мяза на млад симеоновец - готов е да каже и че 2 + 2 = 100, щом му платят.

33

Анонимен

преди 7 месеца

Тоз може да е адвокат, което не означава въобще, че има връзка с правото, освен дипломата, която днес се издава на всеки, който си плати. Сертификатът у нас е такъв, какъвто го реши нашето правителство. Всяка държава решава сама за себе си какви мерки приема и вида на сертификата е част от съответните мерки. Дали и къде в други държави този сертификат има същата валидност, като у нас е съвсем друг въпрос.