Снимка: БГНЕС

Кметът на община Кричим Атанас Калчев издаде заповед на местно ниво, според която служителите и работниците в администрацията на Община Кричим ще имат достъп до работните си места само със зелен сертификат за ваксинирани и преболедували или отрицателен резултат от проведено до 72 или  48 часа изследване.

Това съобщиха от администрацията и уточниха, че мерките са съобразени със заповедта на здравния министър, съобщи БНР.

Кметът Калчев коментира, че по всяка вероятност ще има опити за съпротива и саботаж на въведените задължителни изисквания, но всеки следва да е наясно, че мерките са задължителни и следва да се изпълняват, още повече при наличието на дадени 3 възможни варианта.

За тези, които категорично отхвърлят и 3-те варианта, следва да имат пред вид, че спрямо тях ще бъдат приложени административните мерки по смисъла на Кодекса на труда и Закона за държавния служител, още повече че за 2021 год. се създадоха и законови предпоставки до 90 дни неплатен отпуск да се зачитат за трудов стаж, посочва още Калчев.

Той уточнява, че е издал заповедта съобразно компетенциите му като кмет на община и с вменените му по силата на Закона за здравето и Закона за местното самоуправление и местната администрация задължения по отношение опазване живота и здравето на населението.

"Не може да очакваме и да вменяваме задължение, че само държавата е длъжна да се грижи за нашето здраве, а ние самите да не го правим, дори напротив – да се оставяме в ръцете на съдбата и каквото дойде… Всички ние заедно и всеки един по отделно е длъжен да се грижи за собственото си здраве и това на околните, защото само така ще оцелеем в тази битка, която водим с пандемията COVID-19", категоричен е кметът на община Кричим..

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase