Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Най-вероятно ще минем към локдаун, тъй като отношението на хората към мерките е почти пренебрежително. Не се забелязва някой да се е стреснал и да взима сериозни мерки по отношение на използването на маските и по отношение ваксинирането. Държавата ще ни принуди да сме малко по-кротки за известно време, за да се прекъсне ръста на разпространението. Това заяви Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара, в ефира на предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Най-голямото предизвикателство за Вълев е свързано с това, че държавата продължава да пропуска сегменти в цялата структура на системата. Фармацевтите продължават да не участват по никакъв начин в консултативните съвети, свързани с управление на кризата. Не се заплаща за работата им на първа линия, също така няма държавна програма, която да използва аптеките и фармацевтите в борбата срещу COVID-19. Фармацевтите у нас, за разлика от Западна Европа, не ваксинират в аптеката, не раздават защитни средства на социално слабите.

Още по темата

В миналото е имало предложения  фармацевтите да се включват в кампанията за ваксиниране срещу грип и аптеките да са единствените доставчици на ваксини. Според госта причината фармацевтите да не бъдат включени в процеса на ваксинация е лобизъм.

Гостът сподели, че причината да се отнасяме по този начин към мерките е първоначалният момент, когато правителството наложи прекалено строги мерки и се компрометира пред обществото.

“Сега знаем, че състоянието е сериозно, но не е толкова извънредно.”, добави гостът.

Локдаунът няма да спре разпространението, единствено ще го отложи. Вълев прогнозира, че такъв може да бъде наложен преди изборите, за да не стане по-тежко по време на самите избори.

Въвеждането на зеления сертификат е правилен подход, но начинът, по който е въведен “компрометира концепцията за зелен сертификат”. По думи на госта в повечето случаи се опропастява всичко, защото страдаме от липса на мениджърски капацитет в сферата на здравеопазването.

Аптеките започват да страдат от загуба на персонал и това води до намаляване на функционалния им капацитет.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase