Български лекари са част от екип, който разработва лекарство срещу COVID-19. Един от тях е доктор Иван Малкодански. Анестезиологът работи в Плевенската гинекологична болница, която е най-големият център у нас за експериментално прилагане на лекарство срещу COVID-19.
 
Д-р Малкодански отговаря за проучването на лекарството, в което са включени най-малко 12 държави, сред които САЩ, Канада, Франция, Германия, Великобритания. 
 
"В България проучвания се правеха на 4 места. Лекарството е разработено от голяма фармацевтична компания, приема се сутрин и вечер за 5 дни след положителен антиген или PCR тест. Ние имаме трима души, които са преминали експерименталното лечение, те прекараха вируса сравнително леко, основният им симптом беше загубата на обоняние", обясни д-р Иван Малкодански пред Bulgaria ON AIR.
 
Странични ефекти от лекарството не са установени, с изключение на гадене и повръщане.
 
"Експерименталното лечение е започнало с пациенти без придружаващи заболявания и ваксинирани, последният етап вероятно ще бъде на пациенти в усложнено състояние. Към момента лечението не се прилага при болни над 60-годишна възраст", уточни главният изследовател.
 
"Лекарството трябва да бъде одобрено от самата фармацевтична компания, след това се изпращат документите от проучванията към компетентните комисии, които трябва са дадат съгласие. И след това да започне самото производство, което също изисква време", каза д-р Иван Малкодански.
 
Търсят се още доброволци, които да бъдат лекувани с експерименталния медикамент. 
 
"Ваксината е профилактика на заболяването, а лекарството е лечение, но може да бъде алтернатива за хората, които не могат де се ваксинират. За съжаление, в България превенцията на заболявания не е широко застъпена. Ние сме готови да приемаме лекарства, когато сме болни, но не да мислим за превенция", заяви медикът.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase