Български лекари са част от екип, който разработва лекарство срещу COVID-19. Един от тях е доктор Иван Малкодански. Анестезиологът работи в Плевенската гинекологична болница, която е най-големият център у нас за експериментално прилагане на лекарство срещу COVID-19.
 
Д-р Малкодански отговаря за проучването на лекарството, в което са включени най-малко 12 държави, сред които САЩ, Канада, Франция, Германия, Великобритания. 
 
"В България проучвания се правеха на 4 места. Лекарството е разработено от голяма фармацевтична компания, приема се сутрин и вечер за 5 дни след положителен антиген или PCR тест. Ние имаме трима души, които са преминали експерименталното лечение, те прекараха вируса сравнително леко, основният им симптом беше загубата на обоняние", обясни д-р Иван Малкодански пред Bulgaria ON AIR.
 
Странични ефекти от лекарството не са установени, с изключение на гадене и повръщане.
 
"Експерименталното лечение е започнало с пациенти без придружаващи заболявания и ваксинирани, последният етап вероятно ще бъде на пациенти в усложнено състояние. Към момента лечението не се прилага при болни над 60-годишна възраст", уточни главният изследовател.
 
"Лекарството трябва да бъде одобрено от самата фармацевтична компания, след това се изпращат документите от проучванията към компетентните комисии, които трябва са дадат съгласие. И след това да започне самото производство, което също изисква време", каза д-р Иван Малкодански.
 
Търсят се още доброволци, които да бъдат лекувани с експерименталния медикамент. 
 
"Ваксината е профилактика на заболяването, а лекарството е лечение, но може да бъде алтернатива за хората, които не могат де се ваксинират. За съжаление, в България превенцията на заболявания не е широко застъпена. Ние сме готови да приемаме лекарства, когато сме болни, но не да мислим за превенция", заяви медикът.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Коментари Напиши коментар

67

Анонимен

преди 9 месеца

Лекари разработват експериментално лекарство срещу COVID-19 . . . А КАКВИ ДА СА ЛЕСОВЪДИ! ЕДНО ЗАГЛАВИЕ НЕ МОЖЕТЕ ИЗМИСЛИТЕ!

66

SarsCov2

преди 9 месеца

С 800 лв заплата, трудно може да мисли българинът за профилактика.

65

Анонимен

преди 9 месеца

"Лекари разработват експериментално лекарство срещу COVID-19" - ми лекари ще го разработват, никой не е очаквал тази работа да се свърши от механици ;)